Γιάννενα: Έρχονται και οι καφέ κάδοι στον δήμο Ιωαννιτών

Γιάννενα: Έρχονται και οι καφέ κάδοι στον δήμο Ιωαννιτών

Μία ακόμη γραμμή ανακύκλωσης θα προστεθεί στον δήμο Ιωαννιτών τους επόμενους μήνες, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Δίπλα στους πράσινους και μπλε κάδους, θα τοποθετηθούν και καφέ κάδοι, στους οποίους οι πολίτες θα κληθούν να απορρίπτουν τα υπολείμματα τροφίμων (οργανικά απόβλητα), αλλά και άλλα βιοδιασπώμενα υλικά, όπως κλαδιά, φύλλα, στάχτη από τζάκι, χαρτί κουζίνας κ.ά. 
Σήμερα, τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας απορρίπτονται ανεκμετάλλευτα, ενώ μπορούν να γίνουν φυσικό λίπασμα και να επαναχρησιμοποιούνται ως κομπόστ.
Τα βιοαπόβλητα θα συλλέγονται από ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου και στη συνέχεια θα οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, όπου θα γίνονται λίπασμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.
Ο αριθμός των κάδων και τα σημεία τοποθέτησής τους θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.
Η διαχείριση των βιοαποβλήτων συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και των αντιδημάρχων Γιώργου Αρλέτου και Βαγγέλη Πήχα στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι. 
Για τη δημοτική αρχή το θέμα αποτελεί προτεραιότητα, καθώς, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά και σε δελτίο τύπου, πρόκειται για έναν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, που προβλέπεται να συμπληρωθεί με την λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης και του Πράσινου Σημείου.

Προαναγγελία προβλημάτων

Στο μεταξύ, δεδομένα πρέπει να θεωρούνται τα προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στη δημοτική ενότητα Παμβώτιδας, όπου εδώ και λίγες ημέρες έληξε η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία για την αποκομιδή των απορριμμάτων, κάτι που γινόταν από την ίδρυση του δήμου Παμβώτιδας το 1998. 

Το ίδιο θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και στη δημοτική ενότητα Μπιζανίου, με το έργο της αποκομιδής να περνά πλέον στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.

Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που έγινε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου καθαριότητας Βαγγέλη Πήχα και τη συμμετοχή του αντιδημάρχου που έχει την τοπική ευθύνη Βασίλη Βλέτσα με τους προέδρους των κοινοτήτων της Δ.Ε. Παμβώτιδας.

Οι δύο αντιδήμαρχοι ζήτησαν τη συνδρομή των προέδρων των κοινοτήτων για την ενημέρωση των κατοίκων, κάνοντας ειδική αναφορά στην πρόταση της δημοτικής αρχής να γίνει από ιδιώτες η αποκομιδή των απορριμμάτων και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες, ώστε να υπάρξουν τα περιθώρια αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών αποκομιδής και καθαριότητας στην πόλη. Πρόταση που. 

Ως γνωστόν, δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Η υπηρεσία καθαριότητας θα ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες με 20 άτομα, τα οποία θα εργαστούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου δίμηνης διάρκειας, ενώ είναι σε εξέλιξη η πιο χρονοβόρα διαδικασία για προσλήψεις με συμβάσεις οκτάμηνης διάρκειας.

Με την πρόσληψη των διμηνιτών θα υπάρξει επανακαθορισμός των δρομολογίων για την αποκομιδή, ωστόσο σημειώθηκε ότι τα προβλήματα θα είναι αναπόφευκτα, καθώς και το προσωπικό αλλά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι περιορισμένα. 

Δόθηκε, πάντως, η διαβεβαίωση πως η δημοτική αρχή θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί η καθαριότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο κρίνεται απαραίτητη και η συμβολή των πολιτών.

agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Έρχονται και οι καφέ κάδοι στον δήμο Ιωαννιτών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4075604647110411384
item