Απόφαση – ανάσα για Έλληνες εξαγωγείς από την Κομισιόν

Απόφαση – ανάσα για Έλληνες εξαγωγείς από την Κομισιόν

Στη λίστα με τις χώρες «διαπραγματεύσιμου ρίσκου» (marketable risk) πρόκειται να επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ελλάδα.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική απόφαση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών εξαγωγών, καθώς οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων θα μπορούν να θεωρούν τους βραχυπρόθεσμους πιστωτικούς κινδύνους ως διαπραγματεύσιμους.


Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2020, ενώ σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε βγει εκτός της σχετικής λίστας το 2013, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα στην ασφάλιση των πιστώσεων για εξαγωγές ελληνικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση της Κομισιόν έρχεται ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές.

H έξοδος της Ελλάδος από τη λίστα marketing risk σήμαινε ότι δημιουργείτο πρόβλημα στην ασφάλιση των βραχυπρόθεσμων εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Πρόκειται για τα άρθρα 107 και 108 της Συνθήκης που αφορά στη βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων. 

Σε αυτή τη λίστα επανέρχεται η Ελλάδα, δηλαδή από τη νέα χρονιά διασφαλίζεται πλήρως η δυνατότητα ασφάλισης των ελληνικών εξαγωγών από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς.
epirusblog.gr
5 of 5
Απόφαση – ανάσα για Έλληνες εξαγωγείς από την Κομισιόν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 644829739637958402
item