Σε θερμό κλίμα συνάντηση Μητσοτάκη με Κόντε στη Ρώμη -Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν Σε θερμό κλίμα συνάντηση Μητσοτάκη με Κόντε στη Ρώμη -Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Σε θερμό κλίμα συνάντηση Μητσοτάκη με Κόντε στη Ρώμη -Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν

Σε θερμό κλίμα συνάντηση Μητσοτάκη με Κόντε στη Ρώμη -Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν

Στη Ρώμη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Τζουζέπε Κόντε, και στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ενεργειακά, η οικονομία, αλλά και το προσφυγικό/ μεταναστευτικό.

Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Κόντε έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και οι δύο πρωθυπουργοί εξέτασαν τρόπους στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ υπέγραψαν και συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Κάλεσμα Μητσοτάκη για επενδύσεις από την Ιταλία
Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντηση οι δύο πρωθυπουργοί, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. 

Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, από την πλευρά του, κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα. 

Προσέθεσε πως ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, με την προοπτική να ακολουθήσει άνοιγμα επενδυτικών ροών.

Υποδοχή Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη
Συνάντηση με τον Τζουζέπε Κόντε στη Ρώμη είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης: Η συμπεριφορά της Τουρκίας αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος
Από τη Ρώμη, ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε για μία ακόμη φορά την Τουρκία, τόσο για τη στάση της στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, όσο και για τις γεωτρήσεις που κάνει ανοιχτά της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας». 

Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καθιστούν απαραίτητη την τήρηση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, αλλά και την ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ως “ακριτικό” κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος. 

Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο. 

Η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, δεν περιορίζεται εκεί. Όπως ξέρετε, η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Κυριάκος Μητσοτάκης, Τζουζέπε Κόντε χειραψία
Στο πλαίσιο της συνάντησης Μητσοτάκη- Κόντε υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μια δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση. «Όμως, 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει. 

Και αυτό συμβαίνει σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε. «Είναι, λοιπόν, καιρός να ευδοκιμήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες, που παραμένουν ο μόνος δρόμος προς μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο Τζουζέπε Κόντε συμφώνησε ότι το μεταναστευτικό/ προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση. 

Σημείωσε πως η Ρώμη συμμερίζεται τα προβλήματα που συνδέονται με τα θαλάσσια σύνορα στη νότια Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως χρειάζονται πρωτοβουλίες που θα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση, ενώ ενέταξε το προσφυγικό - μεταναστευτικό στα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει στην πρώτη φάση της θητείας της η νέα Κομισιόν.

Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά από τοιχογραφία
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ιταλικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα/ Φωτογραφία: AP/ Andrew Medichini

Η συμφωνία που υπέγραψαν Μητσοτάκης- Κόντε
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζουζέπε Κόντε ήταν τα ενεργειακά θέματα.

«Η ενεργειακή ασφάλεια, εξάλλου, και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών. Έτσι, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP -που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας- ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας. Στο κείμενο της υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τζουζέπε Κόντε και Κυριάκος Μητσοτάκης χαμογελούν
Κόντε και Μητσοτάκης συμφώνησαν σε επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών/ Φωτογραφία: AP/ Andrew Medichini

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. 

Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

epirusblog.gr
5 of 5
Σε θερμό κλίμα συνάντηση Μητσοτάκη με Κόντε στη Ρώμη -Τι προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7940216248907786623
Σχόλια
item