Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας

Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας

Την επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Ελλάδα προεξοφλεί άμεσα 2,7 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έλαβε από το Ταμείο, αποστέλλει τις επόμενες ώρες στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. 

Όπως αποκαλύπτει το NM, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υπέγραψε ήδη την σχετική επιστολή για την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους από τα δάνεια του ΔΝΤ.

Τα οφέλη είναι πολλαπλά. Άμεσα μειώνεται το υπόλοιπο του χρέους προς το ΔΝΤ σε 4,554 δισ. SDR (ειδικά τραβητικά δικαιώματα) από 6,735 δισ. SDR σήμερα. Δηλαδή μειώνεται σε περίπου 5,65 δισ. ευρώ. 


Έτσι η Ελλάδα δεν θα παραβιάζει πλέον το όριο λήψεως δανείων που δικαιούται ως μέλος του ΔΝΤ.

Και επειδή θα κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια δανεισμού η χώρα μας (με βάση τις καταβολές που κάνει ως μέλος του Ταμείου) μειώνεται αυτομάτως το επιτόκιο στα δάνεια του ΔΝΤ σε 1,91%, έναντι 4,91% του δανείου που αποπληρώνεται. `

Κυρίως όμως, πέραν του ότι δεν θα χρεώνεται διπλάσιο επιτόκιο, η κίνηση αυτή σημαίνει επιστροφή στην ομαλότητα, μεγαλύτερη απεμπλοκή από τον εναγκαλισμό του ΔΝΤ και μήνυμα αξιοπιστίας προς τις διεθνείς αγορές. Ανοίγει διάπλατα έτσι ο δρόμος για συνολική συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, περί την άνοιξη του 2020.
Τι σημαίνει αυτό; Το τέλος της σκληρής λιτότητας.
Όπως τόνισε χθες μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «αν καταφέρουμε, όπως προσδοκούμε, να μειώσουμε και τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά, δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες μειώσεις φόρων».
Και συμπλήρωσε: «Έχουμε και μια σειρά μειώσεων άλλων φόρων, άμεσων κι έμμεσων, που θα περιλαμβάνονται στους επόμενους προϋπολογισμούς».
Στο οικονομικό επιτελείο μάλιστα συζητούν πλέον ήδη και το ενδεχόμενο μιας ακόμη νέας πρόωρης αποπληρωμή μέρους χρέους προς το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη ενημερωθεί για τις προθέσεις της Αθήνας,
Κλειδί των εξελίξεων θεωρείται η εκτίμηση για ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, μέσω των κινήσεων αυτών. Ελάφρυνση χρέους προκύπτει όχι μόνο από την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του χρέους προς το Δ.Ν.Τ., αλλά ακόμα και άλλου φτηνότερου, επειδή αυτό συγκρίνεται με τα πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρονται -στην παρούσα χρονική στιγμή τουλάχιστον- προς τη χώρα μας στις αγορές .
Η εξέλιξη θα σημάνει ότι η κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το θέμα της χαλάρωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα και της λιτότητας συνολικά στη χώρα μας, από το 2021 τουλάχιστον ή και νωρίτερα , με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνουν τα χαμηλά επιτόκια και οι συνθήκες τις χρηματαγορές.


epirusblog.gr
5 of 5
Υπέγραψε την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ο Χρήστος Σταϊκούρας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7688033696689471663
Σχόλια
item