Γιάννενα: Τα μονοπάτια στο δρόμο της ανάπτυξης

           Γιάννενα: Τα μονοπάτια στο δρόμο της ανάπτυξης
Στο Μέτσοβο φιλοξενείται η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών
Η ραγδαία ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού, μέρος του οποίου αποτελεί ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός, αποτελεί ένα νέο πεδίο ευκαιρίας για την προώθηση του ρεύματος επισκεψιμότητας προς την περιοχή της Ηπείρου. 
Η διαπίστωση αυτή γίνεται πλέον από το σύνολο των φορέων που ασχολούνται με το τουριστικό κομμάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά ή επικεντρώνεται στην Ήπειρο, αφού αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις άλλες περιφέρειες της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.
Μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάδειξη και την πιστοποίηση των μονοπατιών, βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πραγματοποιείται από σήμερα Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα στο Μέτσοβο, η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών. 
Η διοργάνωση ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τις οργανωτικές ομάδες των Ursa Trail και Epirus Trail αντίστοιχα.
Η αφορμή για τη διοργάνωση των Πανελλήνιων Συναντήσεων Μονοπατιών, όπως ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Epirus Trail Ηλίας Γκαρτζονίκας, οφείλεται στη διαπίστωση της ταχύτατης ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και το πλήθος των υπαίθριων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται κοντά ή παράλληλα με τα μονοπάτια, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το πλήθος των αγώνων τρεξίματος που διεξάγονται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Και μόνο να σκεφτεί κάποιος, ότι στην Ελλάδα σήμερα διεξάγονται 250 αγώνες ορεινού τρεξίματος, αντιλαμβάνεται το μέγεθος που έχει αποκτήσει και το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανάδειξης των περιπατητικών διαδρομών και στην περιφέρειά μας και τω παραδοσιακών μονοπατιών, εκεί που πάντα υπήρχαν και προσπαθούμε να τα φέρουμε ξανά στο φως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Κλειδί» η πιστοποίηση
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αναμένεται να τεθούν στην Πανελλήνια Συνάντηση είναι και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται κατά τις πεζοπορικές διαδρομές, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα. 
Τα δυστυχήματα του τελευταίου μήνα στην Αστράκα που οδήγησαν στο θάνατο δύο νέων ανθρώπων, αλλά και άλλα περιστατικά και στην περιοχή μας, αλλά και στον Όλυμπο, όπου χρειάστηκε να γίνουν διασώσεις και απεγκλωβισμοί έχουν θέσει μία νέα διάσταση στη δημόσια συζήτηση. 
Ένας από τους εισηγητές θα είναι και ο διοικητής της 5ης ΕΜΑΚ, ακριβώς για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και των επιχειρήσεων, σε επίπεδο αναγκών ή και ελλείψεων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πρόληψης και μέτρων που θα πρέπει κάθε ένας να γνωρίζει, πριν κινηθεί στο βουνό.
Εισηγήσεις και συμμετοχές
H συνάντηση πραγματοποιείται στη συνεδριακή αίθουσα του ΜΕΚΔΕ στο Μέτσοβο, καθώς η διαδρομή του Ursa Trail που εκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή, είναι η πρώτη πιστοποιημένη σήμερα στην Ήπειρο.
Για την Πανελλήνια Συνάντηση έχουν δηλωθεί περισσότερες από 130 συμμετοχές, από τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, αλλά και από Ξάνθη, Υμηττό, Αίγινα, Καστοριά, Καρδίτσα, Νέο Μαρμαρά, πεδιάδα Φιλίππων, Αμοργό, Πάρο, Βυτίνα, περιοχές της Πελοποννήσου, Νότιο Πήλιο, Καβάλα, Χαλκιδική κλπ. Στη Συνάντηση, αναμένεται να παραβρεθεί και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων (ERA) Boris Micic.
Στη Πανελλήνια Συνάντηση θα γίνουν εννέα εισηγήσεις και 26 συνολικά παρουσιάσεις πιστοποιημένων και υπό πιστοποίηση μονοπατιών, με την Περιφέρεια Ηπείρου να προβάλλει το δικό της πρόγραμμα για τον πεζοπορικό τουρισμό - που εντάσσεται στο σχεδιασμό της για τον τουρισμό των τεσσάρων εποχών - και ο οποίος ήδη συναντά μεγάλη ανταπόκριση στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού που έχει συμμετάσχει τα τελευταία δύο χρόνια.
epirusblog.gr
5 of 5
           
Γιάννενα: Τα μονοπάτια στο δρόμο της ανάπτυξης
epirusblog.gr
5 of 5
           
Ιωάννινα 760926174456812341
item