Μ. Σχοινάς: Προτεραιότητα της Επιτροπής μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό Μ. Σχοινάς: Προτεραιότητα της Επιτροπής μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Μ. Σχοινάς: Προτεραιότητα της Επιτροπής μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό

Μ. Σχοινάς: Προτεραιότητα της Επιτροπής μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κεντρική προτεραιότητα μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Thessaloniki Summit 2019, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι επείγει μια συμφωνία για μια βιώσιμη, συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα παραμείνει προορισμός ασύλου και ασπίδα για τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. 

«Την ίδια στιγμή, όμως, όποιος δεν τυγχάνει της προστασίας του ασύλου, όποιος δεν έχει λόγους να βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ευρώπης, θα πρέπει να επιστρέφεται», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας Επιτροπής. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έστειλαν προς την ευρωπαϊκή ηγεσία ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα, ζητώντας περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

Ο κ. Σχοινάς ανέπτυξε, στη συνέχεια, τα τρία βασικά «εργοτάξια», όπως τα χαρακτήρισε, από τα οποία θα κριθεί η ευρωπαϊκή ηγεσία
Προσφυγικό και μεταναστευτικό

Πρώτον, για το μείζον θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο και ότι «θα πρέπει κατεπειγόντως να επιτευχθεί συμφωνία για μια βιώσιμη, συνεκτική και ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική με κοινή διαχείριση των συνόρων, αποτελεσματικούς συνοριακούς ελέγχους, ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, καλύτερη ενσωμάτωση των πολιτών από τρίτες χώρες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και θέσπιση μιας κοινής στρατηγικής για την προσέλκυση μεταναστών με υψηλά προσόντα».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, «η Ευρώπη θα παραμείνει ένας προορισμός ασύλου και θα είναι πάντα μια ασπίδα για τους αδύναμους και τους κατατρεγμένους. Είναι υποχρέωσή μας, είμαστε κομμάτι της διεθνούς νομιμότητας και αυτό δεν μπορούμε να το βγάλουμε από τους ώμους μας. 

Είναι αυτό που μας κάνει Ευρώπη». Την ίδια στιγμή, όμως, όπως τόνισε, όποιος δεν τυγχάνει της προστασίας του ασύλου, όποιος δεν έχει λόγους να βρίσκεται υπό τη σκέπη της Ευρώπης θα πρέπει να επιστρέφεται. «Αυτή η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί ανοιχτά και όχι με μισόλογα όπως συμβαίνει σήμερα», ανέφερε.

Ουσιαστική δράση για την Κλιματική Αλλαγή
Δεύτερον, ο κ. Σχοινάς τάχθηκε υπέρ μιας πραγματικής και ουσιαστικής δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την Ευρώπη πρωταγωνίστρια. 

Υπογράμμισε ότι μέσα στις 100 πρώτες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια μεγάλη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με την οποία θα κατοχυρώνεται νομικά η δέσμευση για την επίτευξη του στόχου κλιματικής ουδετερότητας το 2050. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, θα προωθήσουμε, μεταξύ άλλων, ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ, την επόμενη δεκαετία, που θα αφορούν κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κοινό ψηφιακό όραμα της Ενωμένης Ευρώπης
Τρίτον, ο ορισθείς αντιπρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι ήρθε η ώρα για την Ενωμένη Ευρώπη να υλοποιήσει το κοινό ψηφιακό της όραμα. 

Στόχος μας, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς που θα δημιουργεί προστιθέμενη αξία για τους πολίτες με ενίσχυση της καινοτομίας και συνεχή βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου που τη διέπει.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Ευρώπη, θα παραμείνει παγκόσμια πρωταθλήτρια στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων «τα οποία οφείλουμε να διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού».

epirusblog.gr
5 of 5
Μ. Σχοινάς: Προτεραιότητα της Επιτροπής μια νέα συμφωνία για το προσφυγικό
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6436349082468897949
Σχόλια
item