Ήπειρος: Κυρίαρχη η Κεντροδεξιά στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου! Ήπειρος: Κυρίαρχη η Κεντροδεξιά στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου! | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Κυρίαρχη η Κεντροδεξιά στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου!

Ήπειρος: Κυρίαρχη η Κεντροδεξιά στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου!

Η «γαλάζια» παράταξη πήρε την πρωτιά και 14 από τις 21 έδρες.

Πόσους σταυρούς έλαβαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και ποιοι εκλέγονται.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ανάδειξη νέων οργάνων.

Η Κεντροδεξιά κυριάρχησε στις εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, με τα αποτελέσματα να έρχονται ως συνέχεια εκείνων των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου κατά τις οποίες στη μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών ΟΤΑ εξελέγησαν «γαλάζιοι» Δήμαρχοι.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η αυτοδιοικητική παράταξη που αναφέρεται πολιτικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τρίτη τερμάτισε στη εκλογική κούρσα η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ. 
Από πλευράς Δημάρχων ο Χρήστος Ντακαλέτσης (Δήμος Δωδώνης) βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για την προεδρία της ΠΕΔ λόγω της πρωτιάς που πέτυχε σε ψήφους, αν και ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν.
Οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Εκτελεστικής Επιτροπής και Εποπτικού Συμβουλίου θα συνεχιστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς ο νόμος δίνει περιθώριο το πολύ έως 10 ημέρες για την ολοκλήρωσή τους.
Τα αποτελέσματα
Η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία», λοιπόν, με αναφορά στην κεντροδεξιά σάρωσε στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ΠΕΔ Ηπείρου, λαμβάνοντας 78 ψήφους και 14 από τις 21 έδρες.
Στη δεύτερη θέση με 39 ψήφους (λαμβάνει επτά έδρες), έμεινε η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Όλυ Τσουμάνη (τρεις ψήφοι) που κατέβηκε με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από την κεντροδεξιά παράταξη εκλέγονται στο Δ.Σ. οι δέκα από τους έντεκα Δημάρχους (μένει εκτός ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου), ενώ από τους δημοτικούς συμβούλους οι τέσσερις πρώτοι σε σταυρούς από τους συνολικά έξι. 
Από την παράταξη της κεντροαριστέρας εκλέγονται και οι τρεις Δήμαρχοι που ήταν υποψήφιοι και οι τέσσερις από τους πέντε δημοτικούς συμβούλους.
Η σταυροδοσία
Πιο αναλυτικά, η σταυροδοσία για την ΠΕΔ Ηπείρου στις πρόσφατες εκλογές έχει ως εξής ανά παράταξη: 8 «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία» (78 ψήφοι). 
Δήμαρχοι (εκλέγονται οι 10 πρώτοι): Χρήστος Ντακαλέτσης 51, Νίκος Καλαντζής 50, Μιχάλης Πλιάκος 47, Κώστας Τζαφέας 45, Γιώργος Σουκουβέλος 44, Σπύρος Παππάς 39, Χρήστος Τσιρογιάννης 37, Γιάννης Λώλος 35, Νίκος Γεωργάκος 33, Χρήστος Χασιάκος 23, Νίκος Εξάρχου 19.
Δημοτ. σύμβουλοι (εκλέγονται οι τέσσερις πρώτοι): Φίλιππος Ευαγγέλου 49, Βαγγέλης Πήχας 48, Βασίλης Βλέτσας 46, Γιάννης Δαρδαμάνης 40, Αριστείδης Παππάς 36, Αντώνης Νάστας 29. Υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ (εκλέγονται οι τέσσερις πρώτοι): Νίκος Κάτσιος 50, Νατάσα Τύρου - Ούζα 48, Δημήτρης Γιολδάσης 44, Ανδρέας Παπασπύρου 33, Βασίλης Κοσμάς 22, Ν. Παγγές 15.
8 «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (39 ψήφοι). Δήμαρχοι (εκλέγονται και οι τρεις). Κώστας Καψάλης 31, Νικόλαος Ζαχαριάς 31, Γιάννης Καραγιάννης 28.
Δημοτικοί Σύμβουλοι (εκλέγονται οι τέσσερις πρώτοι): Βασίλης Γαρδίκος 29, Τζένη Ταπραντζή - Κοίλια 25, Γιάννης Γόγολος 20, Δημήτρης Νάστος 18, Βούλα Τσίλη 17. 
Για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (εκλέγονται οι δυο πρώτοι): Θωμάς Μπέγκας 31, Λάζαρος Νάτσης 23, Παναγιώτης Νταής 14.
Εκλογή οργάνων
Οι εκλογικές διαδικασίες θα έχουν και συνέχεια καθώς τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να εκλεγούν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, η οποία είναι πενταμελής και σ’ αυτή συμμετέχουν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και δύο ακόμη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς επίσης ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με τον νόμο, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΠΕΔ συγκροτούνται σε σώμα το αργότερο δέκα ημέρες από την εκλογή τους, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος συμβούλου του πρώτου σε ψήφους Συνδυασμού ή σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που προέρχεται από μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο. 
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, την πρόσκληση αποστέλλει ο επόμενος κατά σειρά εκλογής Σύμβουλος του πρώτου σε ψήφους Συνδυασμού. 
Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο Σύμβουλος που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο. Στην περίπτωση της ΠΕΔ Ηπείρου, την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.
Μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης είναι η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ.
Η διαδικασία
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών. 
Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του Συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ. Σε περίπτωση, ισοψηφίας Συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση.
Περαιτέρω, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας εκλέγονται διαδοχικά στην ίδια συνεδρίαση σύμφωνα με την προαναφερθείσα διαδικασία εκλογής του Προέδρου της ΠΕΔ, ενώ τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται στην ίδια συνεδρίαση μετά την εκλογή του Προεδρείου, μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εφαρμοζόμενης αναλόγως της ανωτέρω διαδικασίας εκλογής του Προέδρου.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Κυρίαρχη η Κεντροδεξιά στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1993368518320523298
Σχόλια
item