Γιάννενα: Λειτουργική παρέμβαση από το νέο έτος στην Κεντρική πλατεία

Γιάννενα: Λειτουργική παρέμβαση από το νέο έτος στην Κεντρική πλατεία

Ένα από τα πρώτα έργα, που θα εκτελεστούν μετά την ψήφιση του νέου τεχνικού προγράμματος του δήμου Ιωαννιτών, θα είναι αυτό που θα αφορά τις παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων.

Η εικόνα της πλατείας «Βασιλεύς Πύρρος» χαρακτηρίζεται σήμερα επιεικώς απαράδεκτή και θυμίζει περισσότερο βομβαρδισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής. 
Σπασμένα πλακάκια, σιντριβάνι- σκουπιδότοπος, αποκολλημένα μάρμαρα και καλυμμένες επιφάνειες με γκράφιτι συνθέτουν το σκηνικό, που αντικρίζουν καθημερινά Γιαννιώτες και επισκέπτες.
Και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη, καθώς ο χώρος της πλατείας εξακολουθεί να διατίθεται για δραστηριότητες, όπως πριν από λίγες ημέρες η Γιορτή Μελιού, για τις ανάγκες της οποίας τοποθετήθηκε ένα μεγάλο στέγαστρο. 
Με την απομάκρυνσή του, δημιουργήθηκαν νέες «πληγές» στην πλακόστρωση, ενώ πέρα από τα σημεία που άνοιξαν τρύπες για τη στήριξη του στεγάστρου, επιπλέον ζημιές δημιούργησε η «παρέλαση» οχημάτων για τη μεταφορά υλικών.
Οι διαμαρτυρίες για την κατάσταση αυτή είναι καθημερινές στους ανθρώπους του δήμου και γι’ αυτό είναι απόφαση της δημοτικής αρχής το έργο να μπει σε προτεραιότητα. Άλλωστε, είναι ένα από αυτά που περιλαμβάνονταν και στις προεκλογικές της διακηρύξεις, με υποψήφιους τότε της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» να δίνουν συνέντευξη τύπου στην πλατεία.
«Το έργο θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στις αρχές του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι να το δημοπρατήσουμε. 
Εκτιμώ ότι μέχρι το καλοκαίρι η εικόνα της πλατείας θα είναι εντελώς διαφορετική», τόνισε ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, προθέτοντας πως ο σχεδιασμός είναι η επισκευή του δαπέδου στα σημεία που απαιτείται, η αύξηση του πρασίνου, η λειτουργία του σιντριβανιού, η διαμόρφωση πέργκολας, νέα και λειτουργικά παγκάκια, χημικές τουαλέτες, καθώς και ένα κιόσκι για τις μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους. 
Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων αυτών, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, θα ανέλθει στις 200.000- 300.000 ευρώ.

Παρακαταθήκη η μελέτη

Όπως είχε καταστήσει σαφές από την προεκλογική περίοδο η σημερινή δημοτική αρχή, δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της να προχωρήσει το έργο της συνολικής ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, το οποίο είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή με την προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και την υπογραφή σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης στη συνέχεια.
Η ανατροπή του σχεδιασμού, σύμφωνα με τον κ. Αρλέτο, δεν έχει να κάνει τόσο με ενστάσεις ως προς την αισθητική της πρότασης, όσο με το ότι τίθενται διαφορετικές προτεραιότητες και ότι η ανάπλαση πρέπει να ενταχθεί σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό του κέντρου, με την ενοποίηση με το πάρκο στα Λιθαρίτσια, την πεζοδρόμηση της Αβέρωφ κ.ά. 
«Δε θεωρούμε προτεραιότητα να δαπανήσουμε ένα ποσό της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ για να φτιάξουμε μια πλατεία αποκομμένη από τον ευρύτερο σχεδιασμό του κέντρου. 
Θα πάμε σε μια λειτουργική παρέμβαση τώρα και μετά, στο πλαίσιο μιας συνολικής πρότασης, θα ενταχθεί και η πλατεία», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι η παραλαβή της μελέτης θα γίνει κανονικά και μέρος της ή το σύνολό της θα αξιοποιηθεί μελλοντικά στον μεταγενέστερο σχεδιασμό. «Θα είναι περιουσία του δήμου και μια παρακαταθήκη», ανέφερε.

Κανόνες για τη χρήση

Μέχρι, πάντως, να γίνει το έργο της λειτουργικής παρέμβασης, όπως ονομάζεται, θα γίνει από το εργοτάξιο μία ακόμη προσπάθεια να συμμαζευτεί η κατάσταση, ώστε τουλάχιστον η πλατεία να μην είναι επικίνδυνη για όσους κινούνται και να μη θυμίζει τις βομβαρδισμένες περιοχές της βόρειας Συρίας.

Παράλληλα, όμως, θα υπάρξουν και κανονιστικές αποφάσεις για να τεθούν πιο αυστηροί κανόνες για τη χρήση της, καθώς εκτίμηση της δημοτικής αρχής είναι πως μπορεί η ποιότητα κατασκευής να μην ήταν η ενδεδειγμένη, ωστόσο τα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται από τον τρόπο χρήσης της. «Είναι αλήθεια πως πολλές φορές η πλατεία χρησιμοποιείται ανεξέλεγκτα. 

Αυτό πρέπει να αλλάξει», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Έργων.

Μία από τις προτάσεις που είχε καταθέσει η δημοτική αρχή προεκλογικά, διά στόματος του σημερινού γενικού γραμματέα του δήμου Βασίλη Ζωγράφου, ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης λύσης για τις περιπτώσεις όπου απαιτείται η κατασκευή και τοποθέτηση εξέδρας, ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς φθορές. 

agon.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Λειτουργική παρέμβαση από το νέο έτος στην Κεντρική πλατεία
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 620606089937104306
item