Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από το ΥΠΕΣ -Με αντάλλαγμα κουπόνι για αγορές [εικόνες]

Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από το ΥΠΕΣ -Με αντάλλαγμα κουπόνι για αγορές [εικόνες]

Πιλοτικό πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ρίχνοντας πρώτος πλαστικές συσκευασίες στο ειδικό «σπιτάκι» που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του υπουργείου.

Στο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης συμμετέχουν προς το παρόν 5 Δήμοι: της Ανδρου, του Ναυπλίου, της Καλλιθέας, της Νέας Σμύρνης και των Ιωαννίνων. 

«Η Ελλάδα είναι ουραγός, καθώς βρίσκεται στην 24η θέση στο σύνολο των χωρών της ΕΕ με ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 18%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 45%», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι γι'αυτό τον λόγο η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Τάκης Θεοδωρικάκος ανακυκλώνει
Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε το έναυσμα για την ανταποδοτική ανακύκλωση/ Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

«Κάτι πρέπει ν' αλλάξει δραστικά. Να πετύχουμε κάτι καλό για τη χώρα, για τα παιδιά, για το περιβάλλον, καθώς έχουν γεμίσει οι χώροι ταφής και αναζητούμε νέους», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί, οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη.

Ανταποδοτική ανακύκλωση: 3 λεπτά η συσκευασία
Το νέο πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκινάει στις 5 Δεκεμβρίου, με 45 «σπιτάκια» στους 5 Δήμους, συνολικού μόνιμου πληθυσμού 220.000 κατοίκων. 

Για κάθε συσκευασία θα επιστρέφονται στον πολίτη 3 λεπτά, που σημαίνει ένα ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες. Τα χρήματα θα επιστρέφονται με τη μορφή κουπονιού για αγορές από σούπερ μάρκετ συνεργαζόμενα με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ.

Συσκευασίες ανακύκλωσης
1 ευρώ για κάθε 33 συσκευασίες που ανακυκλώνονται, στο νέο πρόγραμμα/ Φωτογραφία: INTIMENEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Ντεμοντέ όποιος δεν ανακυκλώνει»
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι αλλά και οι περιφερειάρχες Αττικής και Ηπείρου, που ήταν παρόντες στην παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος, έκαναν λόγο για σημαντική πρόκληση στην οποία η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ανταποκριθεί, ώστε να είναι το 2020 χρονιά ανακύκλωσης. Επίσης, τόνισαν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

«Ξεκινά μια άλλη φιλοσοφία επιτέλους στη χώρα μας. Πρέπει να μας ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, η ζωή και τα παιδιά μας. 

Έχουμε την ευθύνη να πάμε την Αττική στην κανονικότητα και το 2020 θα είναι χρονιά ανακύκλωσης», είπε ο Γιώργος Πατούλης προσθέτοντας: «Όποιος δεν ανακυκλώνει θα είναι ντεμοντέ. Θα είναι αυτός που δεν συμβάλλει για το αύριο».

Σπιτάκι ανακύκλωσης
Σε αυτά τα σπιτάκια θα γίνεται η ανταποδοτική ανακύκλωση/ Φωτογραφία: INTIMENEWS/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τέλος, ότι ο βαθμός επιτυχίας του προγράμματος θα ανακοινώνεται κατά διαστήματα καθώς τα σπιτάκια είναι on line και η συμμετοχή θα καταγράφεται από ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Η εξουσία για την ανακύκλωση πρέπει να περάσει στα παιδιά που έχουν στο DNA την αγάπη για το περιβάλλον», κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης από το ΥΠΕΣ -Με αντάλλαγμα κουπόνι για αγορές [εικόνες]
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 135166793262212942
item