Πρέβεζα: “Βόμβα” για τις τσέπες των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας από τη διαχείριση των απορριμμάτων – Κατάφωρη αδικία για την Πρέβεζα Πρέβεζα: “Βόμβα” για τις τσέπες των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας από τη διαχείριση των απορριμμάτων – Κατάφωρη αδικία για την Πρέβεζα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: “Βόμβα” για τις τσέπες των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας από τη διαχείριση των απορριμμάτων – Κατάφωρη αδικία για την Πρέβεζα

Πρέβεζα: “Βόμβα” για τις τσέπες των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας από τη διαχείριση των απορριμμάτων – Κατάφωρη αδικία για την Πρέβεζα
Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στην Ήπειρο για τα απορρίμματα, έχουμε επισημάνει πως είναι ικανός να “τινάξει στον αέρα” τα οικονομικά του Δήμου Πρέβεζας.
Οι αποκαλύψεις που έγιναν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Τετάρτη, στη συζήτηση του θέματος «Μεταφόρτωση και μεταφορά απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας 2020-21» εγείρουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα μιας και έγιναν γνωστά μεταξύ άλλων τα εξής: Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πληρώσουν οι πολίτες του Δήμου τα “σπασμένα” από τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην Πρέβεζα υπάρχει και... δεν υπάρχει ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) και δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να γίνει, η σύμβαση με το εργοστάσιο δεν υπάρχει πουθενά στις υπηρεσίες του Δήμου κ.α.
Το θέμα (δείτε ΕΔΩ την εισήγηση που έγινε από την υπηρεσία) πέρασε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη Κίνηση), κάτι που σημαίνει πως μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ο Δήμος Πρέβεζας αναλαμβάνει το κόστος να μεταφέρει τα απορρίμματά του, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα “τρέξει” τις διαδικασίες ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ και καταφέρει και κάνει ενιαίο διαγωνισμό, κάτι που φαντάζει δύσκολο, όπως τουλάχιστον αναφέρθηκε.
Για το θέμα έγινε και η παρακάτω συζήτηση.
Γεωργούλης (Ανυπότακτη Κίνηση): “Μπορούμε να έχουμε τη σύμβαση με το εργοστάσιο ΣΔΙΤ; (ο αρμόδιος υπάλληλος απάντησε πως δεν υπάρχει στην υπηρεσία)”.
Ανωγιάτης (Στροφή στο Μέλλον): “Οι όροι σε εμάς δεν είναι γνωστοί. Πρέπει να γίνει μία συζήτηση γιατί το θέμα είναι μείζονος σημασίας. 
Μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, σε αύξηση τελών. Να γίνει εκτενής συζήτηση και να μπουν όλα τα ζητήματα. Επίσης θα μπορούσε όταν ο ΦΟΔΣΑ στελεχωθεί, να μπει στη σύμβαση μία πρόβλεψη, ώστε να διακοπεί η σύμβαση όταν ενεργοποιηθεί η μεταφορά από το ΦΟΔΣΑ”.
Σαραμπασίνας (Δημοτική Συνεργασία): “Νομίζω επειδή θα πάρουμε εξοπλισμό δε θα έχει νόημα η εταιρεία που θα πάρει το διαγωνισμό των σκουπιδιών”.
Ροπόκης (Δημοτική Ανατροπή): “Δεν υπάρχουν 4 κοντέινερ. Είναι δύο και ένας τράκτορας. Για τον ΣΜΑ έχει δεσμευτεί η Περιφέρεια προφορικά ότι θα πληρώσει το κόστος. Λόγο έχουμε όλοι, λόγο έχει και η Περιφέρεια. 
Στο τέλος όμως ποιος θα πληρώσει τη ''νύφη''; Αύριο-μεθαύριο μπορεί να αμφισβητήσουν όλα αυτά και να πληρώσουμε 250.000. Τόσο είναι το κόστος του ΣΜΑ. Έχει κοστολογηθεί. 
Αν γίνει και αυτή η αδικία εις βάρος μας τότε τι να πω. Εμείς είμαστε εδώ ως Δήμος. Όχι ως Περιφέρεια... Ούτε ως ΦΟΔΣΑ. 
Η Άρτα έχει μία δημοπρασία. Πέτυχαν καλύτερη τιμή. Έχουμε το μεγαλύτερο τιμολόγιο σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Αν καθυστερήσει να λειτουργήσει ο ΦΟΔΣΑ εμείς θα επιβαρυνθούμε όλο το κόστος. Λέμε συνέχεια ότι θα μας δώσουν...
Και με την γυναίκα μου στην εκκλησία έδωσα το λόγο μου ότι δε θα χωρίσουμε. Ο λόγος είναι λόγος. Θα δούμε στο τέλος τι θα κάνει η Περιφέρεια. Τις επιστροφές μέχρι σήμερα τις επιβαρύνεται η Περιφέρεια. 
Μπορεί τον άλλο μήνα να πει ''αδυνατώ''... Είναι και αυτό μέσα στο κόστος. Δεν είπα τυχαία 1.350.000 ευρώ” Ο κ. Ροπόκης που ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας έχει εμπειρία πάνω στο θέμα, ωστόσο δεν επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Δήμο στον ΦΟΔΣΑ με ευθύνη του Δημάρχου κου Γεωργάκου, είχε πει επίσης νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο: “Γράφτηκε ότι χρειαζόμαστε 1 εκατομ. ευρώ για να πάμε τα σκουπίδια στα Γιάννενα. Λάθος νούμερο. Εγώ θα πω 1.300.000 ευρώ. 500.000 μεταφορά, 500.000 εναπόθεση και 300.000 επιστρεφόμενα. Προς τα πάνω θα είναι το νούμερο.
Μήπως δεν υπήρχε ταμειακό υπόλοιπο για να γίνει διαγωνισμός για όλο το χρόνο; Ρωτάω... Μήπως είναι πανάκριβα τα σκουπίδια που πάνε στα Γιάννενα ειδικά για το Δήμο Πρέβεζας; Αν πάμε σε και καινούρια δημοπρασία μέσα σε 2 χρόνια θα χαθούν τα διαθέσιμα. Αν δε φορολογήσουμε τον πολίτη, πως θα μας φτάσουν;”.
Κορωναίος (Δημοτική Συνεργασία): “Θα πάρει παραπάνω παράταση η υπηρεσία. Αρμόδιος για τα έργα είναι ο ΦΟΔΣΑ. Αν μπορούσαμε να κάνουμε το διαγωνισμό για 2 έτη, για να πετύχουμε χαμηλότερη τιμή.
Είχαμε ζητήσει ως δημοτική αρχή και ανταποδοτικά οφέλη. Και στο ΦΟΔΣΑ το συζητάγαμε. Επειδή είμαστε ο πιο απομακρυσμένος Δήμος. Υπήρχε μία μεγάλη αντίθεση”.
Μπαΐλης (Δημοτική Συνεργασία): “Το κόστος είναι μεγάλο. Πρέπει να το χαμηλώσουμε. Όλοι τότε έλεγαν όλα ωραία, αλλά δεν ήταν έτσι. Έλεγαν θα ήταν 20 ευρώ η μεταφορά, τώρα είναι 40. Υπάρχει μία αδικία. Ούτε ΣΜΑ μας έκαναν, που προβλεπόταν στο σχεδιασμό. Δυστυχώς όμως. Κατάφωρη αδικία προς το Δήμο Πρέβεζας. Θέλει μελέτη η σύμβαση”.
Ακρίβης (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων): “Υπάρχει μία αδικία στο Δήμο Πρέβεζας με τους ΣΜΑ. Κοστολογήθηκε αρχικά στις 40.000 ευρώ. Σε επικοινωνία που είχα το κόστος είναι 250.000 ευρώ. 
Οι ΣΜΑ που έγιναν σε άλλες περιφερειακές ενότητες χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια. Έγιναν ως αρχικά έργα. Εδώ θεωρήθηκε ότι ο ΣΜΑ έχει γίνει και χρειάζεται μόνο μερικά έργα. Δεν υπάρχει πυρασφάλεια, δεν υπάρχουν περιφράξεις και άλλα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρηματοδότηση να τελειώσουμε το έργο”.
Γεωργάκος (Δήμαρχος Πρέβεζας): “Θα πρέπει να γίνει είτε με ιδία έσοδα είτε από την Περιφέρεια. Θα βρούμε τη χρηματοδότηση, τα 250.000 ευρώ. Αυτό που είναι εκεί δεν είναι Σταθμός Μεταφόρτωσης. Να γίνει ένας διαγωνισμός για όλους για να είναι χαμηλό το κοστολόγιο. Τη μελέτη για τον ΣΜΑ την έχουμε έτοιμη. Απομένει η χρηματοδότηση”.
Λελοβίτης (Στροφή στο Μέλλον): “Να δούμε συνολικά το όραμα της δημοτικής αρχής για τη διαχείριση των σκουπιδιών”.
Το θέμα των σκουπιδιών στην Πρέβεζα είναι πολύ σοβαρό και εβδομάδα με την εβδομάδα “ξετυλίγονται” όλες οι πτυχές του. Και φαίνεται πως τελικά ήταν αρκετές και στο “σκοτάδι”...
atpreveza.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: “Βόμβα” για τις τσέπες των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας από τη διαχείριση των απορριμμάτων – Κατάφωρη αδικία για την Πρέβεζα
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 6026305939857239003
Σχόλια
item