Μήνυμα Πάλμερ στην Τουρκία: Εξαιρετικά προκλητική πιθανή γεώτρηση σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Μήνυμα Πάλμερ στην Τουρκία: Εξαιρετικά προκλητική πιθανή γεώτρηση σε ελληνική υφαλοκρηπίδα

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στην Τουρκία για την πιθανότητα επέκτασης των γεωτρητικών της δραστηριοτήτων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, ανέφερε ο Μάθιου Πάλμερ σε ενημέρωσή του σε δημοσιογράφους στην Αθήνα.

Ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις ευρασιατικές υποθέσεις και τα Δυτικά Βαλκάνια, βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές και σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη προς την Άγκυρα πιθανή επέκταση των γεωτρήσεων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα ήταν «εξαιρετικά προκλητική».

Ο κ. Πάλμερ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε ότι αυτές είναι υπονομευτικές του αισθήματος εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. 

Αναφορικά με το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι αυτό έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς που να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. 

Η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Πάλμερ: Επιμένουμε στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Χαρακτήρισε, επίσης, τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας «δύσκολη αλλά σημαντική», ενώ τόνισε πως οι δυσκολίες εντοπίζονται σε μία σειρά ζητημάτων, όπως η προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού, η κυπριακή ΑΟΖ, η Συρία, η Βενεζουέλα και το Ιράν.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Πάλμερ υποστήριξε ότι είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχει ληφθεί στα Βαλκάνια μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον το 1995 εκφράζοντας, παράλληλα, την απογοήτευσή του για την αποτυχία της Ε.Ε. να δώσει ευρωπαϊκή προοπτική για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Σημείωσε, δε, ότι θα ήταν ιδανικό να επανεξεταστεί το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου του 2020. Σε ερώτηση σχετικά με τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση η χώρα του θα επιμείνει στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

epirusblog.gr
5 of 5
Μήνυμα Πάλμερ στην Τουρκία: Εξαιρετικά προκλητική πιθανή γεώτρηση σε ελληνική υφαλοκρηπίδα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1814038047482209776
item