Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο

Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
Με την καθιερωμένη πορεία από το παλιό Πανεπιστήμιο, της οδού Δομπόλη, στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 ενάντια στην στρατιωτική δικτατορία που κατέλαβε τη χώρα από το 1967.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποτέλεσε άλλωστε το διάστημα 15-17 Νοεμβρίου τόπο εκδήλωσης της εξέγερσης και των φοιτητών της πόλης, γράφοντας μία ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της αντίστασης κατά της χούντας.
Το πρωί της Κυριακής στις 11.00 θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές της πόλης στο μνημείο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Ανακοινώσεις
Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις από φορείς και συλλόγους για την επέτειο.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης τιμά τους αγώνες των φοιτητών του Πολυτεχνείου και της νεολαίας στην 46η επέτειο της εξέγερσης κατά της χούντας των συνταγματαρχών. 

«Το σύνθημα για «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία» που βροντοφώναζαν οι φοιτητές και οι διαδηλωτές μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο παραμένει επίκαιρο.

Καλούμε όλους του συναδέλφους να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στην αστυνομική καταστολή στην ΑΣΟΕΕ τιμώντας τους αγώνες όλων όσων βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν στα χρόνια της δικτατορίας και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ενώνοντας τη φωνή μας με το μαθητικό – φοιτητικό κίνημα για Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αναφέρει ακόμα:
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης του φοιτητικού κινήματος εναντίον της Χούντας των συνταγματαρχών. 

Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη του 1973, ξέσπασαν στην Αθήνα αναταραχές, αρχής γενομένης με την κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου από φοιτητές, στο πλευρό των οποίων γρήγορα τάχθηκαν μαθητές και εργάτες. 

Στη συνέχεια, η κατάληψη μετατράπηκε σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου το οποίο για να καταστείλει τη μαζική εξέγερση διέταξε την επέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων τα ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοεμβρίου που άφησε πίσω της πολλούς νεκρούς και τραυματίες. 

Ειδικοί «επιστήμονες» έχουν επιστρατευθεί στον αγώνα για την «αναθεώρηση» σημαντικών γεγονότων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας τόσο του εμφυλίου όσο και της Χούντας του 67’σε μία προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία με τρόπο που να παραχαράσσει τα πραγματικά γεγονότα και να εξιλεώνει το αυταρχικό κράτος που έφτιαξε η εμφυλιακή και μετεμφυλιακή Δεξιά που ασκούσε ωμή βία εναντίον των αριστερών πολιτών. 

Αποκορύφωμα αυτής της υπερσυντηρητικής περιόδου υπήρξε η επιβολή του δικτατορικού καθεστώτος που βύθισε την Ελλάδα στο απόλυτο σκότος για επτά ολόκληρα χρόνια. 

Κρίνεται επομένως, απαραίτητη η αποτύπωση των γεγονότων εκείνης της εποχής με αντικειμενικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο καθώς και η διατήρηση και ενίσχυση της ιστορικής μνήμης. 

Γιατί μόνο μέσω της βαθιάς και αντικειμενικής γνώσης της ιστορίας μπορούμε να διαμορφώνουμε το παρόν μας και να ατενίζουμε ένα καλύτερο μέλλον».

«46 χρόνια μετά την εξέγερση, το Πολυτεχνείο συνεχίζει να αντιστέκεται. Οι προσπάθειες της αστικής τάξης να το μετατρέψουν σε μουσειακό είδος, να το κρατικοποιήσουν και να το εκφυλίσουν, απέτυχαν. 

Οι προσπάθειες φανερών και κρυφών μηχανισμών του αστικού κράτους να σταματήσουν τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της νεολαίας της εργατικής τάξης και της εργαζόμενης πλειοψηφίας για το Πολυτεχνείο, πέφτουν στο κενό», αναφέρει το Μέτωπο Δράσης.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων χαιρετίζει και τιμά την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973.

«Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνoυμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. 

Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνας ενάντια στη φασιστική, αμερικανονατοϊκή δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματά μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4055643669152678458
Σχόλια
item