Γιάννενα: Αναζητείται χώρος για «Τεχνόπολη»

Γιάννενα: Αναζητείται χώρος για «Τεχνόπολη»

Να μετατρέψουν τα Γιάννενα σε μια πόλη τεχνολογίας, μια SiliconValley όπως συνηθίζουμε να λέμε, επιδιώκουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών από κοινού, με τη συνεργασία και προτροπή των εταιριών τεχνολογίας, που ήδη έχουν εγκατασταθεί στην πόλη, αλλά και σε γνώση της κυβέρνησης που φαίνεται να επικροτεί το εγχείρημα.

Η απόφαση δραστηριοποίησης στην πόλη των εταιριών P&I και TeamViewer ανέδειξε ότι η περιοχή των Ιωαννίνων έχει τις δυνατότητες προσέλκυσης και άλλων επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς υπάρχει πρόσφορο έδαφος και κυρίως το ανθρώπινο δυναμικό για κάτι τέτοιο. 
Νέοι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το πανεπιστήμιο Πατρών, ακόμη και τα ΑΕΙ της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της περιοχής, κρίνονται ως πλεονεκτήματα από τις επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής.
Ωστόσο, υπάρχουν ελλείμματα σε επίπεδο υποδομών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την έλλειψη χώρου στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, παρά τα αυξημένα αιτήματα, αλλά και απουσία δικτύων παροχής υψηλών ταχυτήτων, που είναι σημαντικό για τις εταιρίες αυτές.
Τέτοιες υποδομές υπάρχουν μόνο στον χώρο του ΕΤΕΠΗ και του πανεπιστημίου, ενώ απουσιάζουν όσο κανείς απομακρύνεται από εκεί.
Έτσι, περιφέρεια και δήμος βρίσκονται ήδη σε επαφή προκειμένου να βρουν την κατάλληλη τοποθεσία για τη δημιουργία μιας «Τεχνόπολης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σε συνέντευξή του, κάνοντας μάλιστα λόγο για μια έκταση 9.000 τετραγωνικών μέτρων.
«Κάναμε συζητήσεις και με τον δήμαρχο Ιωαννίνων για εξεύρεση πιθανής έκτασης, 9000 τ.μ. εγκαταστάσεων, για τη δημιουργία μιας περιοχής με υποδομές υψηλής τεχνολογίας, περίπου σαν μια Τεχνόπολη. 

Οι εταιρείες ενδιαφέρονται για την πρόσληψη περίπου 3. 000 ατόμων. Θα είναι μεγάλη υπόθεση, αν μπορέσουμε και το κάνουμε. 

Θεώρησα σωστό να φέρω τους εκπροσώπους των εταιρειών σε επαφή με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια ενημέρωσα και τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, που –εφόσον ευοδωθεί- θα είναι κοινή με τον δήμο Ιωαννιτών», ανέφερε συγκεκριμένα.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναζητείται χώρος για «Τεχνόπολη»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1632378067735097968
item