Γιάννενα: Προκαταβολικό «όχι» σε αυξήσεις τελών Γιάννενα: Προκαταβολικό «όχι» σε αυξήσεις τελών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Προκαταβολικό «όχι» σε αυξήσεις τελών

Γιάννενα: Προκαταβολικό «όχι» σε αυξήσεις τελών

Κάλεσμα στους πολίτες των Ιωαννίνων να εναντιωθούν σε οποιαδήποτε αύξηση των ανταποδοτικών τελών προκύπτει από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Ηπείρου, απεύθυναν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε κοινή συνέντευξη τύπου.

Η περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα, η δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων Όλυ Τσουμάνη και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζίτσας Γιώργος Λωρίδας, Δωδώνης Τάσος Τόκας, Πωγωνίου Πάνος Καραγιάννης και Βορείων Τζουμέρκων Λεωνίδας Λεοντάρης επέκριναν την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στη διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων, κάνοντας λόγο για οικονομικές αλλά και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Επικαλούμενη έγγραφο της περιφέρειας Ηπείρου προς του δήμους με θέμα την επικαιροποίηση και επανακαθορισμό των τελών στο πλαίσιο του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η κ. Ζέκα έκανε λόγο για σημαντική οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. 
«Για εμάς αυτό το έγγραφο είναι χαρακτηριστικό και ένα από τα καλύτερα δείγματα που αποδεικνύει ότι κράτος, περιφέρεια, δήμοι, όλοι είναι από την ίδια πλευρά στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στο ξεζούμισμα των λαϊκών νοικοκυριών μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη», σημείωσε.
Για παράλληλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις έκανε λόγο ο Τάσος Τόκας και, με αφορμή την έκπλυση κομπόστ από τον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου, χαρακτήρισε «αστείους ισχυρισμούς» της περιφερειακής αρχής ότι δεν υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος.
«Έρχεται ξανά στην επικαιρότητα η πρόταση του ΚΚΕ: ποιος διαχειρίζεται τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο και με όφελος για ποιόν, μια πρόταση που εκτός των άλλων προβλέπει κρατικές παρεμβάσεις πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, καθώς και μέτρα χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους, που δε θα επιτρέπουν σε καμία ιδιωτική επιχείρηση να έχει δράση σε αυτόν τον χώρο, από τη συλλογή έως την υγειονομική ταφή, γιατί η οποιαδήποτε ιδιωτική συμμετοχή στην διαχείριση των απορριμμάτων, σημαίνει οικονομική και όχι μόνο επιβάρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», τόνισε.
Για πρόσθετες άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιβαρύνσεις των λαϊκών στρωμάτων έκανε λόγο η κ. Τσουμάνη, με όφελος μόνο της επιχείρησης, όπως σημείωσε. «Υπάρχει μια ενιαία αντίληψη που οι δήμοι πληρώνουν επιπλέον με βάση το κόστος λειτουργίας της μονάδας, όπου εκεί συμπεριλαμβάνεται και το κόστος για την παραγωγή ενέργειας, την οποία όμως η Μονάδα θα τη χρησιμοποιήσει για τον όμιλό της και τα έσοδα θα πάνε στην κερδοφορία του ομίλου. 
Μιλάμε για μια κατάσταση που αφορά την εξασφάλιση της κερδοφορίας του ιδιώτη και επιτυγχάνεται με την οικονομική και όχι μόνο επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων», σημείωσε και κάλεσε τον γιαννιώτικο λαό να οργανώσει την πάλη του, να εμποδίσει την αύξηση των τελών και να διεκδικήσει σύγχρονες, δημόσιες υπηρεσίες, που θα ικανοποιούν τις ανάγκες του.
Στο πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ενιαίο κρατικό φορέα και κρατική χρηματοδότηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης και ενίσχυση των υπηρεσιών των δήμων με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό, αναφέρθηκε ο Πάνος Καραγιάννης. 

«Καλούμε τον λαό να αγωνιστεί ενάντια στο νέο χαράτσωμα και την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Χρειάζεται ο αγώνας για μια κοινωνία και οικονομία με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», κατέληξε.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Προκαταβολικό «όχι» σε αυξήσεις τελών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 641125848223528894
Σχόλια
item