Ισπανία: Απόψε το μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων -Αναμένεται άνοιγμα Σάντσεθ προς το κέντρο Ισπανία: Απόψε το μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων -Αναμένεται άνοιγμα Σάντσεθ προς το κέντρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ισπανία: Απόψε το μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων -Αναμένεται άνοιγμα Σάντσεθ προς το κέντρο

Ισπανία: Απόψε το μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων -Αναμένεται άνοιγμα Σάντσεθ προς το κέντρο

Οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους απόψε το βράδυ στη μόνη τηλεμαχία τους ενόψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου.

Με στόχο να πείσουν τη μεγάλη μάζα των ακόμη αναποφάσιστων ψηφοφόρων, και κεντρικό θέμα το ζήτημα της Καταλoνίας, αλλά και τις μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιωχθούν για να λύσουν το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο, πραγματοποιείται απόψε το Ισπανικό ντιμπέιτ.

Τα πέντε μεγάλα υποψήφια κόμματα για τις εκλογές στην Ισπανία
Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που χάνει έδρες στις δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ηγέτες του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, των κεντροδεξιών Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα, των Αριστερών Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας και για πρώτη φορά του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, με στόχο να ανατρέψει τις αρνητικές για το κόμμα του PSOE σφυγμομετρήσεις, που το φέρουν να επιτυγχάνει ποσοστά μικρότερα από εκείνα της νίκης του στις εκλογές του Απριλίου--όπως αυτή της εφημερίδας El Pais, που χθες πίστωνε στον Σάντσεθ ένα ποσοστό 27,3% έναντι 28,7% τον Απρίλιο.

Οι Σοσιαλιστές έχουν θέσει ως στόχο της παρούσης αναμέτρησης το 30%, έτσι ώστε να είναι κύριοι του πολιτικού παιχνιδιού και να μπορέσουν να κυβερνήσουν στα πρότυπα των αντίστοιχων Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας χωρίς να χρειασθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με κάποιο κόμμα. 

Στην αναμέτρηση του Απριλίου το 10% των ψηφισάντων είχε αποφασίσει την επιλογή του μόλις την τελευταία εβδομάδα, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό για τον Σάντσεθ να απευθυνθεί σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος, που είναι δυνατόν να γύρει την πλάστιγγα.

Άνοιγμα του Ισπανού Σάντσεθ προς το κεντρώο ακροατήριο
Με δεδομένο ότι η μόνη πιθανότητα πλέον οι Σοσιαλιστές να προσελκύσουν ψήφους είναι από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Ciudadanos, απόψε αναμένεται με ενδιαφέρον το «άνοιγμα» που αναμένεται να κάνει προς το κεντρώο ακροατήριο ο Σάντσεθ, αλλά και η αντίδραση του Ριβέρα, που βλέπει το κόμμα του να απολεπίζεται δημοσκοπικά. 

Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Πάβλο Ιγκλέσιας, ο οποίος τελευταία καταφέρεται εναντίον του Σάντσεθ για την απροθυμία του να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Podemos με αποτέλεσμα να μένουν εκκρεμή πολλά καίρια ζητήματα, όπως η οικονομία και η κρίση στην Καταλονία.

Ένα από τα κεντρικά θέματα, που θα κρίνουν και την τελική ροπή του ισπανικού εκλογικού σώματος, θα είναι το Καταλανικό και οι συνεχιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες των αυτονομιστικών κύκλων στην αυτόνομη ισπανική επαρχία.

Ισπανικές εκλογές και ο πονοκέφαλος του ακροδεξιού Vox
Η στάση των κομμάτων απέναντι στο ανοικτό τούτο ζήτημα έχει δημιουργήσει μεγάλες ανακατατάξεις στα ποσοστά τους, με κύριο ωφελημένο το ακροδεξιό Vox που έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις, και σε δεύτερο επίπεδο το συντηρητικό ΡΡ. 

Μάλιστα, η τηλεοπτική αναμέτρηση θα διεξαχθεί πιθανώς μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα, καθώς σήμερα το απόγευμα επισκέπτεται τη Βαρκελώνη ο βασιλιάς Φελίπε και ήδη οι αυτονομιστές έχουν καλέσει τον πληθυσμό σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, που αναμένεται --βάσει της έως τώρα εμπειρίας--να εκτραχυνθούν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να επιμείνει στο επιχείρημα πως το PSOE- με τη μετριοπαθή, αλλά και ενωτική για το ισπανικό κράτος, στάση του- είναι το μοναδικό κόμμα που δύναται να εξασφαλίσει «σταθερότητα». 

Σκληρή ωστόσο πρόκειται να είναι η επίθεση που θα του εξαπολύσει ο Κασάδο, όσον αφορά τα μέτρα που δεν λαμβάνει για την καταστολή των αυτονομιστών η κυβέρνηση και ιδίως την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή του αυτόνομου καθεστώτος της Καταλονίας.

Ο Κασάδο αναμένεται μπροστά στην δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς να επιμείνει στην ιδέα της «ωφέλιμης ψήφου» στο ΡΡ, έτσι ώστε να ενσαρκωθεί η ιδέα για την «Ενιαία Δεξιά», η οποία θα είναι ικανή στα πρότυπα των τοπικών κυβερνήσεων της Ανδαλουσίας, Μαδρίτης και Βαλένθιας, να κυβερνήσει. 

Στόχος του Κασάδο είναι οι 100 έδρες, που θα του δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες μετεκλογικών ελιγμών, όμως οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν μεγάλες ελπίδες. 

Την κατάργηση της αυτονομίας κηρύττει και το Vox, με αποτέλεσμα το ακροδεξιό κόμμα να κατακτά μεγάλο μερίδιο του συντηρητικού ακροατηρίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να προβάλλει ακόμη και ως πιθανή τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Κυριακής.


epirusblog.gr
5 of 5
Ισπανία: Απόψε το μεγάλο ντιμπέιτ των υποψηφίων -Αναμένεται άνοιγμα Σάντσεθ προς το κέντρο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5672129718536848910
Σχόλια
item