Πρέβεζα: Την άμεση παρέμβαση του δήμου για την αποκατάσταση και την προστασία του Κάστρου του Παντοκράτορα ζητά η Τοπική Κοινότητα Πρέβεζας

Πρέβεζα: Την άμεση παρέμβαση του δήμου για την αποκατάσταση και την προστασία του Κάστρου του Παντοκράτορα ζητά η Τοπική Κοινότητα Πρέβεζας
Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης του δήμου Πρέβεζας για την αποκατάσταση και την προστασία του Κάστρου του Παντοκράτορα επισημαίνει η Τοπική Κοινότητα Πρέβεζας, η οποία θα ζητήσει να εισαχθεί το συγκεκριμένο θέμα στην ημερήσια δίαταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της τοπικής κοινότητας Πρέβεζας από τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, τα οποία επισήμαναν πως δυστυχώς σήμερα το σημαντικό αυτό μνημείο παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο κ. Βλάχος, η κα Σαρρή και ο κ. Ζήσης επισήμαναν πως στο κάστρο του Παντοκράτορα διαπιστώνονται σημαντικές φθορές και θα πρέπει ο δήμος άμεσα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου το κάστρο να αναδειχθεί και να λάβει την κυρίαρχη θέση που του αξίζει. 
Μάλιστα ζήτησαν να εισαχθεί το ζήτημα ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες.
Η κα Σαρρή στην εισήγησή της τόνισε μεταξύ άλλων: “To κάστρο του Παντοκράτορα αποτελεί ένα σημαντικότατο οχυρωματικό έργο του 19ου αι., η ίδρυση και λειτουργία του οποίου, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πολιτική ιστορία της τότε ελληνικής επικράτειας και της πόλης της Πρέβεζας. 
Εγκαταλελειμμένο ως έχει σήμερα, παραμένει σε γκρίζα ζώνη χαρακτηριζόμενο περισσότερο ως «ερειπιώνα». 
Είναι λυπηρό το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί από τις δημοτικές αρχές, πρώην και νυν (με εξαίρεση την περίοδο δημαρχίας των κ. Ν. Γιαννούλη και κ. Κ. Παπαγεωργίου, όπου είχαν πραγματοποιηθεί μικρής κλίμακας εργασίες συντήρησης) καμία σημασία που να αναγνωρίζει τη μνημειακή αξία του.
Στο κάστρο του Παντοκράτορα διαπιστώνονται σημαντικές φθορές σε διάφορα σημεία των τειχών αλλά και άλλων στοιχείων που το απαρτίζουν. Η άμεση επαφή που έχει το μνημείο με τη θάλασσα επιβαρύνει την κατάσταση αυτή.
Μάλιστα, στα νοτιότερα τμήματα του εξωτερικού περιβόλου που βρέχονται από την θάλασσα η απώλεια των δόμων και η αποδόμηση των συνδετικών κονιαμάτων έχει ως αποτέλεσμα τα θεμέλια του να χάσκουν και η θάλασσα να εισχωρεί εντός των χώρων των πυροβολείων. Φθορά επίσης προκαλεί και η βλάστηση που φύεται και διεισδύει στις τοιχοποιίες. 
Επίσης, η υγρασία και τα όμβρια ύδατα προκαλούν προβλήματα στα δομικά υλικά του μνημείου. Η πρόσφατη κατάρρευση του καμπαναριού στο εκκλησάκι επιβεβαιώνει την εγκατάλειψη που κυριαρχεί.
Προκειμένου να προστατευτεί το μνημείο κρίνεται λοιπόν απαραίτητο να ληφθούν βασικά σωστικά μέτρα με στόχο τη γενική εξυγίανση του μνημείου, την εφαρμογή άμεσων μέτρων στερέωσης, την εξασφάλιση ασφαλούς επισκεψιμότητας και την απόδοσή του στο κοινό. Επεμβάσεις επιβάλλονται και από την μεριά της θάλασσας. 
Επεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στον περιβάλλοντα χώρο και να αφορούν την ανάδειξη της περιμετρικής τάφρου και τη βελτίωση της πρόσβασης. 
Επίσης, το μνημείο θα πρέπει να αναδειχθεί και μέσω του φωτισμού του. Σε επόμενο στάδιο η απόδοση χρήσης στο μνημείο, παρατείνει τη «ζωή» του καθώς θα μετέχει με το δικό του τρόπο σε έναν ευρύτερο δημόσιο διάλογο.
Είναι ένα μνημείο με πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της Πρέβεζας. Οι προτεινόμενες χρήσεις θα πρέπει να αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών, και να έχουν πολύ-λειτουργικό και δυναμικό χαρακτήρα. 
Το κάστρο θα πρέπει να αποβλέπει στο να έχει χαρακτήρα πρωτίστως κοινωνικού αγαθού. Σε γενικότερο πλαίσιο, το κάστρο του Παντοκράτορα, προτείνεται να συνδεθεί με τις υπόλοιπες οχυρώσεις και να ενταχθεί μαζί με αυτές στο σύγχρονο αστικό ιστό της πόλης. 
Τα κάστρα της πόλης μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο διαμόρφωσης της εξέλιξή της, ο κάθε χώρος με το δικό του χαρακτήρα και ταυτότητα.
Τα κάστρο του Παντοκράτορα οφείλει να αναδειχθεί και να λάβει την κυρίαρχη θέση που του αξίζει, σε ισορροπία με τον περιβάλλοντα δομημένο ιστό. 
Έτσι, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του μνημείου και η κληροδοσία του στο μέλλον. Να αποτελέσει πόλο έλξης ώστε να προκύψει έτσι η επιθυμητή επανένταξή του στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής γενικότερα”.
Την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων τόνισε και ο κ. Βλάχος σημειώνοντας πως ο περσινός σεισμός αλλά και ο κυματισμός έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο Κάστρο, ενώ ο κ. Γκόλιας συμφώνησε με την πρόταση και παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός πως παρόλο που απαγορεύτηκε η είσοδος στο Κάστρο λόγω ακαταλληλότητας, αυτή τη στιγμή η κεντρική πόρτα είναι ανοιχτή και καθημερινά το επισκέπτονται κυρίως νεαρά παιδιά με κίνδυνο να τραυματιστούν.
“Πιστεύω κανένας δεν διαφωνεί στο να υπάρξει μια εισήγηση για να ενταχθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες” κατέληξε ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Μπενετάτος και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας.
Το atpreveza.gr επικοινώνησε με την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο κα Αθηνά Κωνσταντάκη για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία τόνισε : "Ο Δήμος, σε άμεση συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, θα κάνει οτιδήποτε είναι απαραίτητο. 
Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε την ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εξειδικευμένες μελέτες, με έμφαση στο θαλάσσιο μέτωπο".
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Την άμεση παρέμβαση του δήμου για την αποκατάσταση και την προστασία του Κάστρου του Παντοκράτορα ζητά η Τοπική Κοινότητα Πρέβεζας
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 4788431366713754104
item