Γιάννενα: Ξεπέρασε τα εμπόδια, πανέτοιμο να λειτουργήσει το πολυδύναμο κέντρο Γιάννενα: Ξεπέρασε τα εμπόδια, πανέτοιμο να λειτουργήσει το πολυδύναμο κέντρο | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Ξεπέρασε τα εμπόδια, πανέτοιμο να λειτουργήσει το πολυδύναμο κέντρο

Γιάννενα: Ξεπέρασε τα εμπόδια, πανέτοιμο να λειτουργήσει το πολυδύναμο κέντρο
Έγιναν τα εγκαίνια της σημαντικής δομής για την Ήπειρο, που θα λειτουργήσει με τη σύμπραξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ 
Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τον χώρο της Υγείας, ήταν η χθεσινή για την Ήπειρο και τα Γιάννενα, καθώς μετά από αρκετά χρόνια και μεγάλες προσπάθειες, εγκαινιάστηκε τελικά το Πολυδύναμο Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης χρηστών ναρκωτικών και αλκοολικών του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα».
Πλέον η πολύ σημαντική αυτή δομή, είναι έτοιμη να λειτουργήσει με τη σύμπραξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. Σημειωτέον ότι τέτοια δομή σωματικής αποτοξίνωσης υπάρχει μόνο άλλη μία στην Ελλάδα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Η κορδέλα των εγκαινίων κόπηκε από τους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, Σταύρο Καλογιάννη και Μερόπη Τζούφη και από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Ευάγγελο Καρβούνη, παρουσία του αναπληρωτή Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Νικόπουλου.
Το Κέντρο και επίσημα... ξεκινά σε μια εβδομάδα να λειτουργεί και να υποδέχεται τους πρώτους που θα θελήσουν να ενταχθούν και να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους μακριά από τις εξαρτήσεις.
Παρόντες στα εγκαίνια ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντιπεριφερειάρχες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Ιωαννιτών και πρώην διοικητής του Νοσοκομείου, Φώτης Βάββας, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της περιοχής και πλήθος εργαζόμενων του Νοσοκομείου.
Παρόντες οι εκπρόσωποι των άλλων δυο φορέων ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ που συμμετέχουν στο σχήμα και προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα συνεργασίας για το Πολυδύναμο που είναι ουσιαστικά το δεύτερο που λειτουργεί σε όλη τη χώρα και αναμένεται να δεχτεί κόσμο από δεκάδες περιοχές της Ελλάδας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, έστειλε επιστολή για την τελετή εγκαινίων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να είναι παρών, αλλά συγχαίρει όλους για την στήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν θέματα εξάρτησης».
Επίσης χαιρετισμό έστειλε και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου με εγκάρδιες ευχές για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Κέντρου.
Στις δηλώσεις τους ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα», κ. Καρβούνης, δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την οριστική λειτουργία του Κέντρου που για χρόνια έμενε παρατημένο και στα ..αζήτητα καθώς όταν ανέλαβε την διοίκηση δεν βρήκε παρά μόνο έναν ελλιπή φάκελο χωρίς σημείωμα επικοινωνίας ενω δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη διάθεση χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος.
Στην ομιλία του, λίγο αργότερα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκτός απο την οικογένειά του όλους όσους συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση και την λειτουργία του Πολυδύναμου.
Ο αναπληρωτής διοικητής ΥΠΕ Γιάννης Νικόπουλος υποστήριξε ότι «όταν θεμελιώθηκε το κέντρο ήταν και πάλι στην ΥΠΕ», ενώ σήμερα σαν αναπληρωτής το εγκαινιάζει.
Ο κ. Νικόπουλος δεν θέλησε να μείνει - όπως ο ίδιος είπε, στους λόγους καθυστέρησης ετών για την ολοκλήρωση του έργου αλλά προτίμησε να μιλήσει για την σημασία αυτού του μεγάλου έργου ενώ όταν ρωτήθηκε απέφυγε να απαντήσει για την πολύχρονη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου.
Οι χαιρετισμοί
Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην χρησιμότητα του έργου που είχε μακρύ δρόμο ολοκλήρωσης, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναδεικνύοντας την δυσκολία του εγχειρήματος.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου, δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν, κάνοντας και αυτός απ' την πλευρά του αναφορά στο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί.
Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, μίλησε για την καινούργια δομή που απέκτησε η πόλη μέσα από μία μεγάλη διαχρονική προσπάθεια, κάνοντας ταυτόχρονα αναφορά στην προσπάθεια που κατέβαλε ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ξανθός. 
Η κα. Τζούφη είπε ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις για την χρηματοδότηση και το προσωπικό, γιατί η λειτουργία του Κέντρου είναι αναγκαία για την κοινωνία».
Ο πρώην διοικητής του Χατζηκώστα και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Φώτης Βάββας, αναφέρθηκε στο εγχείρημα που ευοδώθηκε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο με τη συμμετοχή ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ. Για τα εγκαίνια του κέντρου μίλησαν, επίσης, οι διευθυντές του τμήματος.
Η εκπρόσωπος του «Ιανώ» στη Θεσσαλονίκη στάθηκε στην ευχάριστη εξέλιξη και την συνεργασία με την σημερινή διοίκηση του Νοσοκομείου.
«Η κατάληξη είναι πολύ ευχάριστη. Η συνεργασία ήταν άψογη. Δεν χρειάζεται να ξανατονίσω την σημασία αυτών των δομών. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους ανθρώπους αυτούς η ύπαρξη των Κέντρων».ανέφερε η κα. Νικολάου.
Ο διευθυντής Ψυχιατρικής, κ. Μακρυδήμας αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος και είπε ότι ουσιαστικά χρειάζονται παρεμβάσεις και ενέργειες για να λειτουργήσει το Κέντρο. «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει....κοσκινίζει», είπε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει πόσος χρόνος και κόπος απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Κέντρου.
Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην σημασία του Πολυδύναμου, που "παντρεύει σε όφελος όσων έχουν ανάγκη" εμπειρία και γνώση με την σύμπραξη ΟΚΑΝΑ- ΚΕΘΕΑ και υπουργείου. 
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η βιωσιμότητα του Κέντρου "όταν τελειώσει η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Η σημερινή μέρα είναι ένα μήνυμα ότι εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτα να κάνουμε ό,τι ξέρουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Καφετζόπουλος με χαρά και συγκίνηση μίλησε για τα εγκαίνια του Κέντρου.
Ο ΟΚΑΝΑ έχει πετύχει να ανοίξει μονάδες επανένταξης. Ελπίζουμε κ. Περιφερειάρχη να το πετύχουμε ακόμη περισσότερο και να επανεντάξουμε ακόμη περισσότερους στην κοινωνία. 
Αυτή τη στιγμή 9.000 άτομα βρίσκονται στις δομές του ΟΚΑΝΑ, εξαρτημένοι άνθρωποι δέχονται θεραπεία Οι εκτιμήσεις είναι ότι είναι 16.000. Είναι πρωτοφανές για τη χώρα, που έχουμε 13.000 σε θεραπεία!
Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται σε μια απο τις καλύτερες θέσεις στην ΕΕ στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και αυτό αποτελεί επίτευγμα μεγάλο" είπε υπογραμμίζοντας το ρόλο που θα διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση το Πολυδύναμο» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας την συνολική εικόνα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξεπέρασε τα εμπόδια, πανέτοιμο να λειτουργήσει το πολυδύναμο κέντρο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5374047452805547231
Σχόλια
item