Γιάννενα: Και τώρα ψάχνουμε χρήματα

Γιάννενα: Και τώρα ψάχνουμε χρήματα

Σάρκα και οστά παίρνει πλέον το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για τη λίμνη Παμβώτιδα», που υλοποιούν μέσω μνημονίου συνεργασίας ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, η περιφέρεια Ηπείρου, ο δήμος Ιωαννιτών και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τη συμβολή της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σήμερα παρουσιάστηκαν οι προτεινόμενες δράσεις και έργα, που θα αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω συζήτησης αύριο με τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να ετοιμαστούν πλήρως τα τεχνικά δελτία και να μπορούν να υποβληθούν προτάσεις είτε σε τρέχοντα προγράμματα χρηματοδότησης, είτε σε αυτά που πρόκειται να «ανοίξουν», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Φίλιππας Φίλιος.
«Μέχρι σήμερα είχαμε πάρα πολλές μελέτες, πάρα πολλές καταγραφές και πολλές παρατηρήσεις, όμως οι αιτίες για τις οποίες η Λίμνη φορτώνεται βιολογικό φορτίο και οι λόγοι του ευτροφισμού δε μπορούσαν να ανασταλούν. 
Για να ανασταλούν αυτοί οι λόγοι, πρέπει να γίνουν κάποια έργα, δε γίνεται ούτε με αγιασμό ούτε και με καλή προαίρεση. Επομένως η διαδικασία σήμερα μπαίνει στην τελική διαβούλευση για να ολοκληρώσουμε τις προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά έναν «οδικό χάρτη» όσων, όπως προκύπτει από τις κατά καιρούς μελέτες, πρέπει να γίνουν, με βάση το μάστερ πλαν που εκπόνησε η περιφέρεια Ηπείρου, αλλά και ιεράρχηση αυτών με βάση τους επιδιωκόμενους στρατηγικούς στόχους και το χρονοδιάγραμμα.
Έτσι, από τα σημαντικότερα έργα που προτείνονται, είναι αυτό που αφορά την πεδινή και ορεινή υδρονομία, το οποίο περιλαμβάνει και τη δημιουργία οικολογικού πάρκου στην περιοχή Κατσικά με προϋπολογισμό άνω των 4 εκ. ευρώ.
Σκοπός της δημιουργίας του Πάρκου είναι η διαμόρφωση υγροτοπικών συνθηκών, οι οποίες εκτός του ότι θα αποδομούν μέρος του φορτίου θρεπτικών ώστε να μην καταλήγει στη λίμνη, θα παράσχουν και προϋποθέσεις εγκατάστασης υδρόβιας και παρυδάτιας βλάστησης, και ταυτόχρονα η δημιουργία και διατήρηση κατάλληλων ενδιαιτημάτων για την υγροτοπική πανίδα της ευρύτερης περιοχής. 
Το Πάρκο θα διαμορφωθεί σε μία έκταση 1.300 περίπου στρεμμάτων, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Παμβώτιδας, και συνορεύει βόρεια με το αγρόκτημα του ΕΘΙΑΓΕ, δυτικά με την οδό Κατσικά – Ανατολής, νότια με αγροτικό δρόμο και ανατολικά με τη λίμνη.
Ακόμη, εξετάζεται και η επέκταση υπάρχουσας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η δημιουργία νέας μονάδας στην άλλη πλευρά του λεκανοπεδίου, με στόχο να ικανοποιούνται οι αυξημένες ανάγκες.
Για τη βελτίωση του ευτροφισμού της λίμνης προτείνεται ακόμη η συστηματική παρακολούθηση φυσικοχημικών, βιολογικών, οικολογικών παραμέτρων και παρακολούθηση της µεταβολής του βάθους της λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων και η πιλοτική αρχικά εφαρμογή της τεχνικής υπολίμνιας οξυγόνωσης με ανακυκλοφορία, καθώς και η τεχνικής αδρανοποίησης πυθμενικού ιζήματος.
Μεταξύ άλλων, που έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν, όπως η μερική ανασύσταση της λίμνης Λαψίστας, είναι η Δημιουργία Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης Αγροτικών Προϊόντων Προστατευόμενων Περιοχών Ελλάδα, αλλά και η δημιουργία «ιχθυόσκαλας» για την ενίσχυση του χελιού.
Οι μέχρι τώρα διαβουλεύσεις έχουν οδηγήσει σε ένα σχέδιο 36 έργων, μικρών και μεγαλύτερων, που ανά περίπτωση, θα υλοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς. Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων.

agon.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Και τώρα ψάχνουμε χρήματα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 185033937035032734
item