Θεσπρωτία: Τέθηκε σε λειτουργία ο σεισμογράφος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγ/τσας

Θεσπρωτία: Τέθηκε σε λειτουργία ο σεισμογράφος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγ/τσας
Όπως σας έχουμε ενημερώσει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, πιστό στους στόχους και τις στρατηγικές που έχει θέσει τα τελευταία χρόνια, ανέλαβε νέα καινοτόμο πρωτοβουλία την κατασκευή σεισμογράφου.
Το σχολείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση, της ομάδας έργου ΟSΟS του ΙΕΠ για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό με θέμα «Φτιάξε το δικό σου σεισμογράφο», στο πλαίσιο του έργου Η2020 «Open schools for open societies – OSOS» (Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία).
Ειδικότερα στόχος του project είναι αφενός η αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και μαθητριών για την επιστήμη και για το πώς επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και αφετέρου η αύξηση του ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών σχετικά με την εισαγωγή του σεισμογράφου. 
Ο σεισμογράφος που κατασκεύασαν οι εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι συνδεδεμένος με έναν υπολογιστή στον οποίο και στέλνει δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια των δασκάλων, οι οποίοι αποτελούν βασικό παράγοντα επιτυχίας, καθώς μέσα από την διδασκαλία – υποστηρίζουν τα κίνητρα των μαθητών-, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης όπως: τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του. 
Τέτοιου είδους, project πέραν της προσωπικής ικανοποίησης που προσφέρουν στους συμμετέχοντες μαθητές, και εκπαιδευτικούς, δημιουργούν κυρίως ένα πλαίσιο καινοτομίας και ευρηματικότητας σε αυτούς, μέσα από μια διαδικασία καλλιέργειας της αποκλίνουσας σκέψης τους, που με τη σειρά του οδηγεί αυτούς σε υψηλότερα νοητικά και πνευματικά επίπεδα εσωτερικής αναζήτησης.
Επίσης, το project προσφέρει ευκαιρίες για τη συνεργασία μεταξύ του σχολείου μας με άλλα από διαφορετικές περιοχές και χώρες και ενθαρρύνει τις μεταξύ μας σχέσεις.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το σχολείο μας σε κόμβο ενημέρωσης και εκπαίδευσης όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. 
Ο ρόλος των σχολείων στον τομέα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για θέματα ζωτικής σημασίας, όπως το θέμα των σεισμών, είναι καταλυτικός.
Θέλω να επαινέσω ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς Στέφανο Θεολόγου, Δήμητρα Κατέρη και τους μαθητές του Ε1 και Ε2 τμήματος, τον εκπαιδευτικό του Ολοήμερου τμήματος κ. Γεώργιο Χειμώνα, τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Κωνσταντίνο Μπότσιαρη για τη συμβολή τους σ’ αυτό το project.
Επίσης, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον υπεύθυνο Ε.Κ.Φ.Ε Θεσπρωτίας κ. Βασίλειο Νούση για την αμέριστη επιστημονική και καθοδηγητική υποστήριξη που προσέφερε στο σχολείο μας .
Για το 1o Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας
Ο Διευθυντής Κύλλας Γεώργιος.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Τέθηκε σε λειτουργία ο σεισμογράφος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγ/τσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 5154992053048191078
item