Γιάννενα: Αναβαθμίζονται 13 παιδικές χαρές στα Τζουμέρκα

Γιάννενα: Αναβαθμίζονται 13 παιδικές χαρές στα Τζουμέρκα
Στην αναβάθμιση και ανακατασκευή 13 παιδικών χαρών σε ισάριθμες κοινότητες προχωρά ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, αξιοποιώντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», αλλά και ίδιους πόρους του δήμου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η προμήθεια και τοποθέτηση παιχνιδιών, δαπέδων και λοιπού αστικού εξοπλισμού, με στόχο οι νέες παιδικές χαρές να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζει η νομοθεσία, αλλά και να συντελούν στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, όλων των ηλικιακών ομάδων. 
Πού θα γίνουν
Ειδικότερα, θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν αναπλάσεις στις υφιστάμενες παιδικές χαρές στον οικισμό Λάζαινα της κοινότητας Αετορράχης και στις κοινότητες Βαπτιστή, Πετροβουνίου, Συρράκου, Χουλιαράδων, Ελληνικού, Καλαρρυτών, Καλεντζίου, Ματσουκίου, Πηγαδίων, Πλαισίων, Πλατανούσας και Πραμάντων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 249.288,32 ευρώ και ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων έχει προχωρήσει σε διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.
Όπως αναφέρει ο Δήμος, οι 13 παιδικές χαρές δεν πληρούν σήμερα τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να πιστοποιηθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις ως προς τις προδιαγραφές ασφαλείας των παιχνιδιών και του δαπέδου πτώσης αλλά και της γενικότερης λειτουργίας, όπως πρόσβαση, περίφραξη, ύπαρξη πόσιμου νερού, ενημέρωση κ.λπ.
Με τις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα είναι δυνατή η απόκτηση του πιστοποιητικού καταλληλότητας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενώ θα αναβαθμιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελκυστικότεροι και φιλικότεροι προς τους χρήστες. Θα λειτουργήσουν ως σημεία αναψυχής και συνάντησης παιδιών, κατοίκων αλλά και επισκεπτών. 
Στον γενικότερο σχεδιασμό των 13 παιδικών χαρών έχουν προβλεφθεί χωρικά και οι θέσεις αστικού εξοπλισμού, όπως κάδοι απορριμμάτων, καθίσματα επισκεπτών– παγκάκια και πέτρινες βρύσες.
Με τη μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, έγινε προσπάθεια διεύρυνσης της ηλικιακής ομάδας των χρηστών της κάθε παιδικής χαράς και λαμβάνεται μέριμνα, όπου είναι εφικτό, για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων, δεδομένου του ότι σε πολλούς χώρους δεν επαρκεί το εμβαδό για τον διαχωρισμό χρηστών αλλά και την τοποθέτηση πιο σύνθετου εξοπλισμού. 
Για τους λόγους αυτούς προτείνεται, όπου είναι εφικτό, η τοποθέτηση, εκτός του παραδοσιακού εξοπλισμού, δραστηριοτήτων που αυξάνουν την δυνατότητα πρόκλησης και ανακάλυψης των παιδιών. 
«Εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση ενός σημαντικού αριθμού παιδικών χαρών, ώστε να είναι ελκυστικές και κυρίως ασφαλείς για τα παιδιά που ζουν στα χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αλλά και για όσα έρχονται ως επισκέπτες στην περιοχή. 
Σύντομα, πολλές από τις παιδικές χαρές του δήμου θα παρουσιάζουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα, ενώ η προσπάθεια για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων θα συνεχιστεί, ώστε να προχωρήσουμε και σε άλλες παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους. 
Οφείλουν, όμως, και οι κάτοικοι να τις σεβαστούν και να τις προστατεύσουν», δήλωσε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αναβαθμίζονται 13 παιδικές χαρές στα Τζουμέρκα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 894863698585382402
item