Γαλλία: Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο λόγω αρχών κι όχι λόγω της Total

Γαλλία: Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο λόγω αρχών κι όχι λόγω της Total

Η Γαλλία υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι εξαιτίας οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας αλλά γιατί η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που όταν χρειάζεται να δράσουμε το πράττουμε, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν. 

Υπογράμμισε παράλληλα πως οι σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου είναι κάτι περισσότερο από άριστες.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο νησί, η κ. Ντυμόν είπε πως «ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους μέλος της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.


Δεν υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της Κύπρου λόγω οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η κ. Ντυμόν, εξέφρασε την υποστήριξη του Παρισιού στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει τη διαδικασία εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Σε σχέση με το θέμα της Συρίας, η κ. Ντυμόν εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας και χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα ως πολύ εύθραυστη, προσθέτοντας πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συνολική πολιτική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254 των Ηνωμένων Εθνών. 


Σημείωσε πως η Γαλλία καλεί για την πραγματοποίηση μιας Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους το συντομότερο δυνατόν.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Ντυμόν αφού υπενθύμισε τα πρόσφατα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα οποία υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως «η Γαλλία έχει παίξει τον ρόλο της για την επίτευξη συναίνεσης πάνω σε αυτό. Έχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, περιλαμβανομένων της ναυτικής μας παρουσίας στην περιοχή και των κοινών μας ασκήσεων», είπε.

«Η Γαλλία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την Κύπρο. Υπήρξαν διάφορες επαφές τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Προέδρου Αναστασιάδη, μεταξύ των υπουργών εξωτερικών και αυτό μας οδήγησε στην απόφαση που λήφθηκε από την ΕΕ που είναι σημαντική, και τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Είπε πως η Total «είναι μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία βρισκόμαστε σε στενή επαφή. Αλλά αυτό που κάνει η Total δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Είναι μια εργασία. Το πολιτικό όραμα του πώς χειριζόμαστε αυτό το θέμα σχετίζεται με αρχές. Η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που αν χρειάζεται να δράσουμε θα δράσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πώς θα δράσει η Γαλλία εάν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίσουν την Total να διεξάγει εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της ιταλικής ENI, η κ. Ντυμόν είπε πως «αυτό θα το συζητήσουμε όταν και εάν συμβεί».
epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο λόγω αρχών κι όχι λόγω της Total
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 9184940290074481801
item