Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική φρεγάτα και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [pics] Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική φρεγάτα και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [pics] | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική φρεγάτα και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [pics]

Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική φρεγάτα και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [pics]
Γαλλική φρεγάτα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου είναι σε εξέλιξη γαλλο – κυπριακή άσκηση, ενώ αναμένονται βολές του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με NAVTEX.
Την άσκηση ανακοίνωσε η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό, στο twitter, ότι «οι γαλλο-κυπριακές ναυτικές ασκήσεις πραγματοποιούνται σε κυπριακά χωρικά ύδατα και διεξάγονται μέσα στα πλαίσια μιας εξαιρετικής ποιότητας συνεργασίας.
Επιθυμούμε να επιτρέψουμε στην Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, να μπορεί να διασφαλίζει τις ευθύνες της εντός των υδάτων που εμπίπτουν στην κυριαρχία της».
Η κυπριακή κυβέρνηση σημειώνει τα πολλαπλά μηνύματα που εκπέμπονται τόσο για τη διμερή συνεργασία με το Παρίσι, όσο και σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λευκωσίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ).
Des exercices navals franco-chypriotes se déroulent actuellement dans les eaux chypriotes. Ils s’inscrivent dans une coopération d’excellente qualité. Nous souhaitons permettre à Chypre, pays membre de l'UE, de pouvoir assurer ses responsabilités dans ses eaux de souveraineté.
150 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Από την πλευρά του ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Σάββας Αγγελίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «η άσκηση έχει τη σημασία της, στα πλαίσια της συνεργασίας της Κύπρου με τη Γαλλία, στέλνει όμως και μήνυμα για την ενάσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη».
«Την ίδια στιγμή, παραμένουμε προσηλωμένοι στις προσπάθειές μας για τερματισμό της παρανομίας της Τουρκίας με πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέτρα», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.
Στην άσκηση αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε ότι η γαλλο-κυπριακή ναυτική άσκηση εμπίπτει στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των δυο χωρών. «Η Γαλλία ενισχύει την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σύμφωνα και με την ομόθυμη στάση της ΕΕ» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.
Νωρίτερα, κυβερνητική πηγή είχε επιβεβαιώσει στο ΚΥΠΕ την παρουσία πλοίου του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, λέγοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση στρατιωτικοποίησης της κατάστασης».

Με πληροφορίες από: Newsit / Sigma | Φωτογραφία ΑΠΕ -ΜΠΕ
epirusblog.gr
5 of 5
Κυπριακή ΑΟΖ: Γαλλική φρεγάτα και κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [pics]
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8241337696865839539
Σχόλια
item