Το “Hollywood της Ευρώπης” βρίσκεται στην Γερμανία!

Το “Hollywood της Ευρώπης” βρίσκεται στην Γερμανία!
Το αποκαλούν σαν “Hollywood της Ευρώπης”, είναι στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία και είναι γνωστό για τα 3.500 ιστορικά μνημεία.
Ο λόγος για το Γκέρλιτς, είναι μια πόλη 56.000 κατοίκων και τα τελευταία 50 χρόνια έχει αποκτήσει το προσωνύμιο «Γκέρλιγουντ», καθώς είναι δημοφιλές σκηνικό για τα γυρίσματα ταινιών και σειρών.
Η πόλη έχει ελληνικό παρελθόν
Κατά τον Α’ παγκόσμιο Πόλεμο, οι Βούλγαροι με την βοήθεια των Γερμανών, εισέβαλαν στην Ανατολική Μακεδονία το 1916. Ο Εθνικός Διχασμός αλλά και οι αποφυγή της οδυνηρής βουλγαρικής αιχμαλωσίας έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο.
Γι’αυτό οδήγησαν το Δ’ Σώμα του ελληνικού στρατού, να προτείνει αυτοβούλως την μεταφορά του στην Γερμανία. Εκεί όπου θα έμενε «φιλοξενούμενο» ως το τέλος του πολέμου.
Περίπου 7.000 Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Γκέρλιτς υπό δραματικές συνθήκες, όμως όταν έφτασαν γνώρισαν ενθουσιώδη υποδοχή. Ο γερμανικός τύπος έγραψε διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα.
Δεκάδες φιλέλληνες καθηγητές μαζεύτηκαν στην περιοχή, που έγινε κέντρο μελετών και ερευνών. Οι μεικτοί γάμοι ήταν αρκετοί με τους Έλληνες να μένουν εκεί για 2,5 χρόνια.
Γκέρλιτς, Γερμανία
Μερικοί από αυτούς εκδιώχθηκαν βίαια όταν τελείωσε ο πόλεμος. Άλλοι, αποτέλεσαν τους πρώτους βιομηχανικούς εργάτες της χώρας μας στην Γερμανία. 
Το Γκέρλιτς χωρίζεται με την πολωνική πόλη Ζγκόρτζελετς από τον ποταμό Νάιζε. Από εκεί, 14.000 Έλληνες κομμουνιστές κατέφυγαν το 1949.
Στις δυο πόλεις το ελληνικό στοιχείο είναι ευδιάκριτο. Στο Γκέρλιτς σήμερα ζουν περισσότεροι από 40 απόγονοι των Ελλήνων που διατηρούν τα ελληνικά τους ονόματα και τις παραδόσεις που έμαθαν από τους παππούδες τους.
Η μικρή πόλη της Γερμανίας έγινε διάσημο κινηματογραφικό σκηνικό, από την δεκαετία του ’50, λόγω των μνημείων του αλλά και της πανέμορφης τοποθεσίας του.

Οι μεγάλες παραγωγές που έχει φιλοξενήσειHollywood της Ευρώπης

Η πόλη δεν έχει άδικα το προσωνύμιο “Hollywood της Ευρώπης” και τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει πολύ μεγάλες παραγωγές , όπως το «Game of Thrones» και το «grand Budapest Hotel». 
Όμως, δεν σταματάνε εκεί οι παραγωγές καθώς το «Inglourious Basterds» και το «The Monuments Men», έκαναν εκεί γυρίσματα.
Επίσης, εκεί φιλοξενήθηκαν σκηνές από τις ταινίες «The Reader» του Stephen Daldry και του «Around the world in 80 Days» με τον Jackie Chan.
Αν ποτέ επισκεφτείτε το “Γκέρλιγουν”, ίσως θα πετυχαίνατε κάποια παραγωγή με αστέρες του σινεμά. Αλλά θα μπορούσατε να μάθετε και την ελληνική ιστορία της πόλης από τους έλληνες που ακόμα ζουν εκεί.
epirusblog.gr
5 of 5
Το “Hollywood της Ευρώπης” βρίσκεται στην Γερμανία!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3743848428673171606
item