ΗΠΑ: Εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στην τράπεζα Halkbank της Τουρκίας

ΗΠΑ: Εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στην τράπεζα Halkbank της Τουρκίας

Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες την Τρίτη σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, μερικές ώρες μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα εξαιτίας της εισβολής μονάδων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία την περασμένη εβδομάδα.

Οι κατηγορίες σχετίζονται με ένα «κύκλωμα» που έδρασε μεταξύ του 2012 και του 2016, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας καταγράφηκε έναν χρόνο και πλέον μετά την καταδίκη του Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, κορυφαίου στελέχους της Halkbank, διότι φέρεται να συμμετείχε στο κύκλωμα. Αποφυλακίστηκε και επαναπατρίστηκε στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Η Άγκυρα ερίζει εδώ και καιρό ότι Αμερικανοί εισαγγελείς «συνωμοτούν» εναντίον της στην υπόθεση της Halkbank, το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της τράπεζας για να σχολιάσει την εξέλιξη μετά το πέρας των ωρών γραφείου στην Τουρκία. Ο συνήγορος της Halkbank στις ΗΠΑ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την εξέλιξη στην υπόθεση αυτή.

Στέλεχος της πρεσβείας της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον περιορίστηκε να χαρακτηρίσει την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της τράπεζας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Η εισαγγελία κατηγορεί τη Halkbank ότι συμμετείχε από το 2012 ως το 2016 σε κύκλωμα που επέτρεπε στο Ιράν να διοχετεύει κεφάλαια που είχε εξασφαλίσει από πωλήσεις ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, κατά παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, με τη χρήση ενός περίπλοκου ιστού εταιρειών-βιτρινών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το κύκλωμα αυτό έδρασε με την προστασία κορυφαίων αξιωματούχων των κυβερνήσεων του Ιράν και της Τουρκίας, ορισμένοι εκ των οποίων δωροδοκήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Στόχος της εισαγγελίας είναι να κατασχεθούν πόροι και ιδιοκτησιακά στοιχεία της Halkbank, ωστόσο δεν διευκρινίζεται το ύψος του ποσού του προστίμου που επιδιώκεται να της επιβληθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: Εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στην τράπεζα Halkbank της Τουρκίας
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1211989854214344629
item