Γαλλία: Ξεκινούν οι δοκιμές των συστημάτων μάχης της φρεγάτας FDI Belh@ra Γαλλία: Ξεκινούν οι δοκιμές των συστημάτων μάχης της φρεγάτας FDI Belh@ra | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γαλλία: Ξεκινούν οι δοκιμές των συστημάτων μάχης της φρεγάτας FDI Belh@ra

Γαλλία: Ξεκινούν οι δοκιμές των συστημάτων μάχης της φρεγάτας FDI Belh@ra
Οι δοκιμές του συστήματος διαχείρισης μάχης (CMS) και των αισθητήρων για τις μελλοντικές φρεγάτες FDI (Fregate de defense et d’intervention), όπως θα ονομάζεται η φρεγάτα Belh@ra στην υπηρεσία του γαλλικού Ναυτικού, πρόκειται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, όπως επιβεβαίωσε η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement).
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης την 27η Σεπτεμβρίου η DGA ανακοίνωσε ότι αυτήν την στιγμή το CMS SETIS και οι αισθητήρες προσαρμόζονται στις επάκτιες εγκαταστάσεις ενσωμάτωσης SESDA (Site d’expérimentation des systèmes de défense aérienne) στο Σέντ Μαντριέρ (Saint Mandrier), στην νότια ακτή της Γαλλίας. 
Οι Naval Group, Thales και DGA θα ξεκινήσουν τις δοκιμές των συστημάτων τον Νοέμβριο, πριν από την παράδοση της πρώτης FDI το 2023, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τύπου της DGA.
Ο κεντρικός αισθητήρας μεγάλου βεληνεκούς της FDI είναι ένα τετράεδρο ραντάρ ενεργής διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) Thales Sea Fire. 
Η πρώτη έδρα AESA παραδόθηκε τον Ιούλιο στο Σεντ Μαντριέρ και είναι σε λειτουργία απο τον Σεπτέμβριο. Μόνο δύο συστοιχίες θα δοκιμαστούν στις εγκαταστάσεις δοκίμων της DGA, με τη δεύτερη να παραδίδεται τον Νοέμβριο.
Ένας ενσωματωμένος ιστός FDI – που αναπτύχθηκε από την Naval Group – ανυψώθηκε στις εγκαταστάσεις για να δεχθεί το ραντάρ SeaFire. Επίσης, ο ιστός αυτός θα δεχθεί τις τέσσερις συστοιχίες ταυτοποίησης φιλικού ή εχθρικού (IFF), ηλεκτροοπτικών/υπερύθρων (EO/IR) αισθητήρων και κεραιών ηλεκτρονικού πολέμου (EW).
Στα υπόλοιπα συστήματα που θα ενσωματωθούν στις εγκαταστάσεις δοκιμών SESDA περιλαμβάνεται το σύστημα πολλαπλών EO/IR αισθητήρων Paseo XLR της Safran, μια κοινή εγκατάσταση πυρός που παρέχεται απο την MBDA (ο προγραμματισμός του λογισμικού και συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων), EW εξοπλισμός και το σύστημα Thales Bluegate IFF. 
Παρότι ο ενσωματωμένος ιστός έχει κατασκευαστεί σε ένα ύψωμα 20-40 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κάποια συστήματα, όπως οι EO/IR αισθητήρες, θα δοκιμαστούν εν πλω για περισσότερες ρεαλιστικές συνθήκες.
Θα δοκιμαστεί επίσης το CMS SETIS που παρέχει η Naval Group. Ένα από τα καινοτόμα στοιχεία της FDI είναι ο θάλαμος ελέγχου που προορίζεται για την προστασία απο τις ασύμμετρες απειλές. 
Κάμερες 360 μοιρών και επαυξημένη πραγματικότητα θα παρέχουν στους χειριστές εικόνες περιμετρικά της φρεγάτας.
Emmanuel Huberdeau
Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.
Φωτογραφίες: DGA
epirusblog.gr
5 of 5
Γαλλία: Ξεκινούν οι δοκιμές των συστημάτων μάχης της φρεγάτας FDI Belh@ra
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2816460134699214436
Σχόλια
item