Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit -Τι είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit -Τι είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit -Τι είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ

Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit -Τι είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ

Τις βασικές κατευθύνσεις της νέας συμφωνίας για το Brexit ανέλυσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν οι «κατά καιρούς δύσκολες» διαπραγματεύσεις, προβλέπει ότι οι ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εφαρμοσθούν σε όλα τα προϊόντα στην Βόρεια Ιρλανδία, πράγμα που σημαίνει την εφαρμογή ελέγχων στα σύνορα.

Τι προβλέπει η συμφωνία Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής διευκρίνισε επίσης ότι η συμφωνία για το Brexit, στην οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός του τελωνειακού χώρου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά συνέπεια, θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου στην ενιαία αγορά. 

Άρα, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα εφαρμόζουν τους δασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου σε προϊόντα που θα προέρχονται από τρίτες χώρες, όσο για τα προϊόντα που θα εισέρχονται στην Βόρεια Ιρλανδία δεν θα υπάρχει κίνδυνος να εισέλθουν στην ενιαία αγορά. Εάν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος, θα επιβάλλονται οι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι προβλέπεται για το ΦΠΑ που παρέμενε σε εκκρεμότητα
Ως προς τον ΦΠΑ, το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά, δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές, κατέληξε ο Μισέλ Μπαρνιέ, διευκρινίζοντας ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020. Αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

Ενιαία η στάση των 27 απέναντι στη συμφωνία για το Brexit
Ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής τόνισε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις καταρτίσθηκε από κοινού και ήταν ενιαία. Το κείμενο πρέπει να προσφέρει «νομική βεβαιότητα» κυρίως για τους πολίτες δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, αφού οι πολίτες υπήρξαν πάντοτε, και θα παραμείνουν, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Υπάρχει επίσης βεβαιότητα για φορείς που έπαιρναν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό διότι οι οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν από την ΕΕ των 28 θα εκπληρωθούν από την ΕΕ των 28, τόνισε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ταυτόχρονα, ο Μισέλ Μπαρνιέ απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων τόνισε πως ο Μπόρις Τζόνσον έδειχνε βέβαιος πως θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να περάσει τη νέα συμφωνία του Brexit από το ελληνικό κοινοβούλιο.

epirusblog.gr
5 of 5
Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας συμφωνίας για το Brexit -Τι είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 9069808860029906859
Σχόλια
item