Μεταναστευτικό: Θαλάσσια επιτήρηση, θερμικές κάμερες και πίεση από την Ευρώπη για την κρίση

Μεταναστευτικό: Θαλάσσια επιτήρηση, θερμικές κάμερες και πίεση από την Ευρώπη για την κρίση

Σε εφαρμογή τέθηκε η αύξηση της θαλάσσιας επιτήρησης μέτρο με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

Συνολικά 61 πλέον σκάφη του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού επιστρατεύτηκαν στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τα οποία και επιτηρούν. Παράλληλα, διεξάγονται συνεχείς περιπολίες, ενώ έχουν προστεθεί 125 ακόμα στελέχη του λιμενικού και 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.

Ένα ακόμα πολύτιμο εργαλειο στη φαρέτρα της κυβέρνησης θα είναι και η προμήθεια και ενεργοποήση ενός συστήματος θερμικών καμερών, προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει δρομολογηθεί ο διαγωνισμός για την παραλαβή και εγκατάστασή τους σε 35 παρατηρήτρια του Πολεμικού Ναυτικού. 

Πρόκειται για κάμερες και ραντάρ που θα εγκατασταθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη με δυνατότητα εντοπισμού ακόμα και μικρών σκαφών μήκους δυο μέτρων σε απόσταση άνω των 50 ναυτικών μιλίων. 

Το σύστημα θα μεταδίδει απευθείας εικόνα στο θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αναλαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Η όξυνση του μεταναστευτικού οδήγησε τη Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα και Ιταλία στην εκπόνηση ενός σχεδίου. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση ενός συστήματος ταχείας αντιμετώπισης όλων όσων διασώζονται στη Μεσόγειο. Θα περνούν από έλεγχο και θα επιστρέφονται στις χώρες τους, μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι αντιμετωπίζουμε ένα μεταναστευτικό ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για απαραίτητο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, σημειώνοντας πως στο σύνολο της επικράτειας «το 75% είναι Αφγανοί, ενώ πολλοί είναι και Αφρικανοί». 

Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι το βασικό ζήτημα είναι να περιοριστούν οι εισροές στην πηγή, στα τουρκικά παράλια και στην ενδοχώρα της και κάλεσε την Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει από πλευρά της τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016. 


Απ’ ότι φαίνεται, όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν προτίθεται σύντομα να κλείσει την κάνουλα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι θαλάσσιες αφίξεις κυρίως οικογενειών από το Αφγανιστάν και την Συρία έφθασαν τις 10.258, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μηνιαίων αφίξεων από το 2016.

Ταυτόχρονα σημειώνεται ότι φέτος η Ελλάδα δέχθηκε τους περισσότερους πρόσφυγες- μετανάστες στην Μεσόγειο, περίπου 45.600 απο τις συνολικά 77.400 αφίξεις.

Με στόχο να τον συμμορφώσουν με το διεθνές δίκαιο μεταβαίνουν τις επόμενες ώρες στην Άγκυρα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ακολούθως θα βρεθούν στην Αθήνα για σύσκεψη με τις ελληνικές αρχές. Και ο κ. Κουμουτσάκος σήμερα φτάνει στην Τουρκία.

Το μόνο θετικό είναι η διεθνοποίηση του προβλήματος. Απαντώντας σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τόνισε «χρειαζόμαστε είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική που εστιάζει στις ανάγκες και τα προβλήματα των χωρών προέλευσης, στα ανατολικά σύνορα της Μεσογείου, με διαρκή ευρωπαϊκό συντονισμό». 

Και επισημαίνοντας ότι η προστασία των συνόρων δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες εισόδου, είπε ότι Γαλλία δεσμεύεται στην αύξηση της χρηματοδότησης της Frontex, και στην αύξηση του προσωπικού. Πρέπει να μοιραστούμε το κόστος της προστασίας των συνόρων», τόνισε ο κ. Μακρόν.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία αναμένεται, επίσης, να μεταφέρουν στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το φλέγον αυτό ζήτημα.

Την Τετάρτη 400 άτομα έφυγαν από το νησί της Μυτιλήνης στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσυμφόρησης που θα υλοποιηθεί σταδιακά τους επόμενους δύο μήνες, αλλά κατέφτασαν και νέοι. 


Παράλληλα, η κατλασταση στη Μόρια παραμένει έκρυθμη, με περισσότερους από 1.000 Αφγανούς να φωνάζουν «Azanti» - «ελευθερία», αποκλείοντας έναν κεντρικό δρόμο και κρατώντας ένα ομοίωμα ενός νεκρού άταφου ανθρώπου. 

Στη μικροσκοπική Σύμη εξακολουθούν να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για το νησί μετά την «απόβαση» περίπου 400 προσφύγων και μεταναστών. 

Έντονη δυσφορία επικρατεί και στα Ιωάννινα, όπου 82 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων. 

Οι αντιδράσεις των μεταναστών του κέντρου στα Ιωάννινα δεν άργησαν να εκδηλωθούν, καθώς προχώρησαν σε αποκλεισμό και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.
epirusblog.gr
5 of 5
Μεταναστευτικό: Θαλάσσια επιτήρηση, θερμικές κάμερες και πίεση από την Ευρώπη για την κρίση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1135589627741553914
item