Πρέβεζα: Η Πρέβεζα να γίνει παράδειγμα «ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ» Πρέβεζα: Η Πρέβεζα να γίνει παράδειγμα «ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Πρέβεζα: Η Πρέβεζα να γίνει παράδειγμα «ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ»

Πρέβεζα: Η Πρέβεζα να γίνει παράδειγμα «ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ»
Ξεκινάω με κάποια πρόσφατα στοιχεία που προβληματίζουν: 

1. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση των Ελλήνων καπνιστών, όμως αυτή δεν είναι στο βαθμό που πέτυχαν άλλες χώρες, ακόμη κι αυτές που θεωρούνται λιγότερο ανεπτυγμένες. 

2. Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ είμαστε η μόνη χώρα η οποία δεν εφαρμόζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους.

Πριν από λίγες μέρες, πέρασε από τη Βουλή ο τρίτος αντικαπνιστικός νόμος και όλοι περιμένουμε αν αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί ή θα μείνει και πάλι στα χαρτιά, όταν άλλες χώρες επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος στην TV και στις κινηματογραφικές ταινίες.

Βέβαια, είναι αλήθεια ότι τελευταία παρατηρείται μια μεταστροφή των απόψεων για το κάπνισμα. Οι πολίτες δεν καπνίζουν πλέον στα αεροδρόμια, στα νοσοκομεία, στα μέσα μεταφοράς, στα πλοία, στις τράπεζες κλπ. Επίσης, πολλοί καπνιστές αναγνωρίζουν το δικαίωμα των μη καπνιστών «να αναπνέουν καθαρό αέρα»

Ενώ είναι αξιοσημείωτα τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που δείχνει ότι το 87% θεωρεί σημαντικό εθνικό στόχο τη μείωση του καπνίσματος, το 81% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί στοιχείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας και το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν βλέπει να καπνίζουν στους κλειστούς δημόσιους χώρους. 

Φαίνεται λοιπόν να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και είναι θετικό ότι σ’ αυτή την ευνοϊκή συγκυρία η Κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση να το πετύχει. 

Όλα βέβαια θα κριθούν τώρα που έρχεται ο χειμώνας, κατά πόσο θα σταματήσει το κάπνισμα, κυρίως στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης (καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, bar κλπ), που φαίνεται να υπάρχουν οι μεγαλύτερες δυσκολίες.


Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Εκτιμώ ότι για να αποφύγουμε ένα νέο «καπνοκλεφτοπόλεμο», που το πλαστικό ποτηράκι θα αντικαθιστά το τασάκι, πέρα από την αποφασιστικότητα της πολιτείας, θα πρέπει το μέτρο να υποστηριχθεί από ολόκληρη την κοινωνία. 

Οι τακτικοί έλεγχοι και τα αυστηρά πρόστιμα, η εμπλοκή της αστυνομίας και οι τριψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί, είναι βεβαίως μέτρα απαραίτητα για την αντιμετώπιση του «καπνοαντάρτικου», από μόνα τους όμως δύσκολα θα φέρουν αποτέλεσμα, αν παράλληλα οι τοπικοί φορείς, οι επαγγελματίες του κλάδου και κυρίως οι πολίτες -καπνιστές και μη- δεν στηρίξουν έμπρακτα το νόμο. 

Προς αυτή την κατεύθυνση και σε ότι μας αφορά, θεωρώ ότι: 

1. Οι Δήμοι και η Περιφέρεια, οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες που να αποδεικνύουν ότι υιοθετούν και στηρίζουν το μέτρο. Να διοργανώσουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους δημότες και συσκέψεις με τους επιχειρηματίες, την αστυνομία και τους άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, με στόχο να καμφθούν οι αντιδράσεις και το μέτρο να εφαρμοστεί καθολικά χωρίς προβλήματα και αντιπαραθέσεις. 

Ήδη οι επαγγελματίες της Πρέβεζας δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν και να στηρίξουν το μέτρο, αρκεί να γίνουν αποδεκτές κάποιες από τις προτάσεις τους και κυρίως ο νόμος να εφαρμοστεί χωρίς διακρίσεις. Και έχουν δίκιο, γιατί δεν μπορεί οι έλεγχοι να περιορίζονται μόνο στο κέντρο της πόλης, ενώ στα περιφερειακά καταστήματα και κυρίως στις γύρω κοινότητες να καπνίζουν ελεύθερα, δημιουργώντας συνθήκες «αθέμιτου ανταγωνισμού». 

2.Ο Ιατρικός, Οδοντιατρικός και Φαρμακευτικός σύλλογος σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους, να αναλάβουν εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των ενεργητικών καπνιστών, αλλά και των παθητικών, που σήμερα είναι η πλειοψηφία. Μπορούν επίσης, σε συνεργασία με το νοσοκομείο, να προχωρήσουν στην ίδρυση ιατρείου διακοπής καπνίσματος. 

3. Τα τοπικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν σε μια ευρείας κλίμακας καμπάνια, γύρω απ’ το αυτό μεγάλο «στοίχημα», το οποίο και πρέπει ως τοπική κοινωνία να το κερδίσουμε. 

Η όμορφη πόλη μας, η Πρέβεζα, ευνοείται και από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί εύκολα να αποτελέσει το παράδειγμα «πόλης χωρίς καπνό». 

Ας συμβάλλουμε ΟΛΟΙ, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, σ’ αυτόν τον κοινό σκοπό!! 

Γράφει ο Βασίλης Ιωάννου                                                                           
prevezabest.blogspot.com
epirusblog.gr
5 of 5
Πρέβεζα: Η Πρέβεζα να γίνει παράδειγμα «ΠΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΝΟ»
epirusblog.gr
5 of 5
Πρεβεζα 2395596978371962947
Σχόλια
item