Γιάννενα: Χωρίς Ειρηνοδίκη η Κόνιτσα ενώ «κλείνει» το Κτηματολόγιο!

Γιάννενα: Χωρίς Ειρηνοδίκη η Κόνιτσα ενώ «κλείνει» το Κτηματολόγιο!
Μπορεί το Κράτος να «απαιτεί» απ’ τους πολίτες να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις Κτηματολογίου μέσα στις προθεσμίες που εκείνο ορίζει, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις το ίδιο δεν βοηθάει στην αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους μέσω των υπηρεσιών του, προκειμένου να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τη δύσκολη αυτή διαδικασία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κόνιτσας, μίας περιοχής με κάτι παραπάνω από 40 χωριά τριγύρω, τους κατοίκους των οποίων και γενικά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι σε διαδικασία δήλωσής τους, εξυπηρετεί το τοπικό Ειρηνοδικείο. 
Ωστόσο, μόνιμος Ειρηνοδίκης δεν υπάρχει σ’ αυτό και το πρόβλημα που προκύπτει είναι μεγάλο για όσους τρέχουν να ετοιμάσουν τις δηλώσεις τους.
Το θέμα έφτασε μάλιστα χθες στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Χωρίς Ειρηνοδίκη…
Ειρηνοδικείο μπορεί να έχει η ακριτική Κόνιτσα, όμως μόνιμος Ειρηνοδίκης δεν υπάρχει σ’ αυτό ώστε να εξυπηρετεί όσους δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας και πρέπει να λάβουν βεβαίωση με ένορκη κατάθεση δύο μαρτύρων ότι το ακίνητο που κατέχουν είναι πραγματικά δικό τους! 
Προσέρχονται λοιπόν στο Ειρηνοδικείο και φεύγουν άπρακτοι, με τη συμβουλή ή να απευθυνθούν σε συμβολαιογράφο, όπου όμως θα πρέπει να πληρώσουν περίπου 200 ευρώ για να πάρουν τη βεβαίωση ή να κατέβουν στα Γιάννενα για να κάνουν τη δουλειά τους.
Μιλάμε για ηλικιωμένους στην πλειοψηφία τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να πάρουν κι άλλους δύο συγχωριανούς και να φτάσουν ως τα Γιάννενα για να κάνουν βεβαιώσεις για τα ακίνητά τους. 
Πρόβλημα εξάλλου από την απουσία Ειρηνοδίκη έχουν και απόδημοι Κονιτσιώτες, οι οποίοι έρχονται κατά καιρούς στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να κάνουν τις δηλώσεις Κτηματολογίου και αναγκάζονται να τρέχουν στα Γιάννενα για να βγάλουν άκρη.
Λήγει η προθεσμία
Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες πολίτης της περιοχής που απευθύνθηκε τηλεφωνικά στο Ειρηνοδικείο Κόνιτσας προκειμένου να ενημερωθεί αν και πότε θα έρθει εκεί Ειρηνοδίκης, αυτό θα γίνει την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου (!) για μία μόνο ημέρα, μιας και έχει δίκη. 
Ωστόσο, τότε θα είναι πολύ αργά για όσους τον χρειάζονται προκειμένου να λάβουν βεβαιώσεις για τα ακίνητά τους ώστε να προχωρήσουν τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει για την Κόνιτσα στις 31 Οκτωβρίου! Όλο το προηγούμενο διάστημα Ειρηνοδίκης δεν υπήρχε. 
Μόνο τον περασμένο Αύγουστο, επειδή είχε πολύ δουλειά η τοπική υπηρεσία, ζητήθηκε και πήγε στην περιοχή εκτάκτως για ένα δεκαήμερο. «Δεν είναι μόνιμα εδώ, δεν έχουμε πολύ κόσμο», του τόνισαν από το Ειρηνοδικείο, ενώ σε ερώτηση για το πότε ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκε Ειρηνοδίκης στην Κόνιτσα, απάντηση δεν έλαβε.
Ερώτηση στη Βουλή
Το θέμα ανέδειξε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωσταντίνο Τσιάρα, ζητώντας τη συμβολή του για την άμεση αποκατάσταση της εν λόγω δυσλειτουργίας που προκαλεί, όπως τονίζει, ατέρμονη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής της Κόνιτσας.
Ο κ. Αμυράς επισημαίνει σ’ αυτήν πως σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κτηματολογίου, εάν δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακοί τίτλοι ενός ακινήτου, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσκομίσει ως αποδεικτικό έγγραφο πράξη αναγνώρισης των ορίων του ακινήτου του με την ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων στο Ειρηνοδικείο.
Ωστόσο, όπως τονίζει, ενώ η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών για το Κτηματολόγιο της Κόνιτσας είναι η 31η Οκτωβρίου, το Ειρηνοδικείο της περιοχής δηλώνει ότι θα έχει Ειρηνοδίκη στις 27 Νοεμβρίου χωρίς να υπάρχει κάποια μέριμνα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των 42 χωριών του Δήμου, ενώ η παρουσία του προβλέπεται για μία φορά τον μήνα.
Ζητάει λοιπόν από τον Υπουργό να ενημερώσει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποκατασταθεί η εν λόγω δυσλειτουργία των υπηρεσιών του Υπ. Δικαιοσύνης στην Κόνιτσα.
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Χωρίς Ειρηνοδίκη η Κόνιτσα ενώ «κλείνει» το Κτηματολόγιο!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7069146817703518750
item