Άρτα: Το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ δεν μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών Άρτα: Το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ δεν μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Άρτα: Το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ δεν μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Άρτα: Το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ δεν μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών
Συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων. Πολλά τα θέματα που τέθηκαν επί τραπέζης, με κυριότερο το θέμα του Στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ. 

Βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης αποτέλεσε η μοίρα του Στρατοπέδου της Άρτας σχετικά με φήμες που κυκλοφόρησαν που το ήθελαν να μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. 

Πανικός επικράτησε στην τοπική κοινωνία της Άρτας στο ενδεχόμενο να μετατραπεί το Στρατόπεδο σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. 

Τα συναισθήματα αντικρουόμενα να κυριεύουν τους δημότες, από τη μία τα φιλάνθρωπα αισθήματα να τους ωθούν να θέλουν να προσφέρουν χείρα βοηθείας στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν από τον πόλεμο και ξεριζώνονται, και από την άλλη να τους τρομάζει η ιδέα ότι το Στρατόπεδο, το οποίο βρίσκεται μέσα στο δάσος μας, δίπλα σε σχολεία, σπίτια και εκκλησία, θα μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, γεγονός που θα αποτελέσει ενδεχομένως πηγή πολλών προβλημάτων στους κατοίκους της γύρω περιοχής αλλά και γενικότερα σε όλη την τοπική κοινωνία.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Αρταίων ενημέρωσε το ΔΣ ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όσον αφορά το Στρατόπεδο της Άρτας, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε ότι έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και τα συναρμόδια Υπουργεία ότι δεν γίνεται να μετατραπεί το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ της Άρτας σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, διότι συντρέχει μια σειρά λόγων που κρίνουν ακατάλληλη μια τέτοια ενέργεια. 

Χαρακτηριστικά, το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ είναι ένα στρατόπεδο που λειτουργεί, δεν είναι κλειστό, και στόχος της Δημοτικής Αρχής όλα αυτά τα χρόνια είναι να το ενδυναμώσει.

Επιπρόσθετα, το στρατόπεδο βρίσκεται στο δάσος Περάνθης και με την απόφαση αυτή θα προκύψουν θέματα πυρασφάλειας, αφού ο Δήμος φυλάει το δάσος ως κόρη οφθαλμού και δεν είναι διατεθειμένος να το θέσει σε κίνδυνο, μαζί με όλους τους κατοίκους που ζουν εκεί. 

Επίσης, εκεί δίπλα υπάρχει η εκκλησία των Ταξιαρχών, καθώς και σχολεία, οπότε ο χώρος πράγματι κρίνεται ακατάλληλος για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. 

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης απάντησε αμέσως στην επιστολή του Δημάρχου Αρταίων τονίζοντας με δική του επιστολή τα εξής «Κ. Δήμαρχε, όπως και προφορικά σας εξήγησα, δεν υπάρχει από πλευράς του Υπουργείου μας πρόθεση δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ». 

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι καταλαβαίνει το μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους ανθρώπους που αναγκάζονται για να σωθούν να ξεριζωθούν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τοποθετηθούν και να φιλοξενηθούν σε σημεία που η παραμονή τους εκεί θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, όπως στο Στρατόπεδο Άρτας πάνω στο δάσος. 

Υπάρχει, όπως είπε, η διαβεβαίωση από πλευράς αρμοδίων ότι δεν θα επιλεχτεί σε καμία περίπτωση το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ για να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ωστόσο αν επιλεγεί (κάτι που δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις του Υπουργείου) κάποιος άλλος χώρος στο Δήμο Αρταίων ή το Νομό μας, τότε το ΔΣ θα συνεδριάσει για να θέσει τα νέα δεδομένα επί τάπητος.


Άλλο ένα θέμα μείζονος σημασίας που απασχόλησε το ΔΣ Αρταίων είναι το άρθρο 179 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βάσει του οποίου θα ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. 

Αναλυτικά, με το παλιό άρθρο 61 του Καλλικράτη δινόταν η δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια με αιτιολογημένη απόφαση με απόλυτη πλειοψηφία να δίνει το δικαίωμα και να καταρτίζει συμβάσεις συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών κ.α. και να γίνονται συμβάσεις με κάποιον ιδιώτη. 

Η φράση «με απόλυτη πλειοψηφία» άλλαξε με το νέο νόμο και αντικαταστάθηκε από τη φράση «κατά την κρίση του δημοτικού συμβουλίου».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με ψήφισμά του ζητάει ομόφωνα την καταδίκη του άρθρου 179 που κατατέθηκε εν αγνοία και χωρίς τη συναίνεση των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει άμεση απόσυρση του άρθρου 179, που κατά την κρίση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες. 

Κατά τη συνεδρίαση, για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ζέρβας, ως πρόεδρος των εργαζομένων, μετέφερε στο ΔΣ την απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητώντας από αυτό να προχωρήσει σε ψήφισμα, όπως και έγινε, ενώ για το ίδιο θέμα ψήφισμα για να ληφθεί υπόψιν κατέθεσε και η παράταξη «Δημοτική Αναγέννηση», όπου επισημαίνει πως το ΔΣ Αρταίων υπερασπιζόμενο τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης αυτού με μόνιμο προσωπικό με πλήρη και εργασιακά δικαιώματα, οφείλει να ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 179 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως τονίζεται στο ψήφισμα της Δημοτικής Αναγέννησης, το εν λόγω άρθρο εφόσον αποτελέσει νόμο του κράτους, δύναται να οδηγήσει ουσιαστικά και χωρίς κανένα περιορισμό στην σταδιακή και μετέπειτα πλήρη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού κ.α. Τέλος, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η κα. Κιτσαντά, υπογραμμίζοντας πως και η δική της παράταξη έχει προβεί σε ανακοίνωση για το θέμα αυτό καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί μέσω του πολυνομοσχεδίου να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες του δήμου, που έως τώρα είχαν καθαρά δημόσιο χαρακτήρα.


Τέλος, σχετικά με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου, αναφέρουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων με ψήφισμά του εκφράζει ομόφωνα την αντίθεσή του σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του Ζαππείου Μεγάρου και δηλώνει πως βρίσκεται αλληλέγγυο στο πλευρό της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που κάνει αγώνα για την μη ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου Μεγάρου.

Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΔΣ Αρταίων, κ. Τράμπας, «το Ζάππειο Μέγαρο, όπως και όλα τα εθνικά κληροδοτήματα, κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων, είναι στοιχείο της κληρονομιάς μας και ανήκει σε όλους τους Έλληνες. 

Οποιαδήποτε πράξη ιδιωτικοποίησης αλλάζει τον εθνικό του χαρακτήρα και ενέχει κίνδυνο αλλοίωσης του σκοπού. 

Όλοι οι Ηπειρώτες αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το μεγαλείο ψυχής των εθνικών μας ευεργετών και στηρίζουμε την προσπάθεια για την μη ιδιωτικοποίηση του Ζαππείου Μεγάρου».
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ δεν μετατρέπεται σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8779157268169031148
Σχόλια
item