Συρία: Οι τρεις «τρύπες» της συμφωνίας που έκανε ο Ερντογάν με τον Πούτιν

Συρία: Οι τρεις «τρύπες» της συμφωνίας που έκανε ο Ερντογάν με τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν για μια ιστορική συμφωνία. Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε στην Ουάσινγκτον ότι αυτός ήταν που κατάφερε να λύσει το πρόβλημα στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή. Ομως, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για ένα μόνο διάλειμμα στις μάχες.

Σε δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι η κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα είναι μόνιμη. Αναφερόταν στις εξελίξεις μετά τα όσα συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν- κι ας προσπάθησε να το παρουσιάσει ως αμερικανική επιτυχία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ρωσικές και συριακές δυνάμεις θα επιβλέψουν την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή της τουρκικής εισβολής και πως Ρωσία και Τουρκία θα κάνουν κοινές περιπολίες. Ομως, η συμφωνία αυτή έχει τρεις «τρύπες», προειδοποιεί το CNN σε ανάλυσή του.

Τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας για τη Συρία
Πρώτα από όλα, οι Κούρδοι της Συρίας δεν είναι παντοτινοί φίλοι της Δαμασκού. Επί τέσσερα χρόνια, ήταν στο πλευρό του καθεστώτος του Ασαντ, συμμαχώντας με την Ουάσινγκτον. 

Τώρα, πολλοί φοβούνται τόσο ότι θα υποστούν την καταπίεση του καθεστώτος της Συρίας, όσο και την επιστράτευση από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος.

Δεύτερον, επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο, η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός επιτρέπει στην Τουρκία να κρατήσει τα στρατεύματά της έως τον αυτοκινητόδρομο Μ4 στη βόρεια Συρία- που είναι παράλληλα στα σύνορα- χωρίς να υπάρχει ουδέτερη ζώνη μεταξύ αυτής της περιοχής και εκείνες των Κούρδων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μάχες και σε τουρκική επέκταση.

Τρίτον, πολλοί Κούρδοι ζουν στις πόλεις Καμισλί- που εξαιρέθηκε από τη συμφωνία- και Κομπάνι, στην οποία μπήκαν περαιτέρω ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη. 

Το να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνουν Κούρδοι μαχητές σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα είναι δύσκολη υπόθεση, με δεδομένο ότι αυτοί οι Κούρδοι θα θέλουν να προστατεύσουν τις οικογένειές τους που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές. 

«Οπότε, η συμφωνία του Σότσι είναι πιθανότατα άλλη μία ανάπαυλα στη μάχη αντί για μια μόνιμη λύση», επισημαίνει το CNN.

Η Μόσχα δεν αναμένεται να ενοχληθεί ιδιαίτερα. Στόχος της Ρωσίας ήταν να γίνει η νέα δύναμη στην περιοχή και με αυτή τη συμφωνία αντικαθιστά τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι της Συρίας θα καταλήξουν σε έναν πόλεμο φθοράς με τους φιλοτούρκους αντάρτες στις περιοχές που κατέλαβε ο Ερντογάν. 

Η Δαμασκός δεν θα έχει πρόβλημα με αυτό, καθώς θα τη βοηθήσει να πετύχει την πλήρη κυριαρχία του καθεστώτος στη Συρία. Και οι Κούρδοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να τους πουλήσουν ξανά, τονίζει ακόμη το αμερικανικό δίκτυο στην ανάλυσή του.

epirusblog.gr
5 of 5
Συρία: Οι τρεις «τρύπες» της συμφωνίας που έκανε ο Ερντογάν με τον Πούτιν
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6138562269357706773
item