Εμβοές: Τι είναι ο περίεργος θόρυβος που ακούμε μερικές φορές – Που οφείλονται

Εμβοές: Τι είναι ο περίεργος θόρυβος που ακούμε μερικές φορές – Που οφείλονται

Έχεις νιώσει ποτέ έναν περίεργο θόρυβο στα αυτιά σου; Μερικές φορές σαν να είναι ένα σφύριγμα ή ένα βουητό; 

Εμβοή ονομάζεται το βουητό που αντιλαμβάνεται κανείς στο ένα ή και στα δύο αυτιά του, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή ήχου. Οι ασθενείς περιγράφουν τις εμβοές ως σφύριγμα ή θρόισμα στα αυτιά τους. 

Μπορεί να είναι σαν σφύριγμα, σαν τζιτζίκια ή σαν κουδούνισμα, να μοιάζουν σαν τα παράσιτα του ραδιοφώνου, να είναι συνεχείς ή διακοπτόμενες, μπορεί ακόμα να φεύγουν και να επανέρχονται μέσα στη μέρα.

Tο βουητό είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές. Οι εμβοές είναι συχνές και 10% των ενηλίκων πάσχει από αυτές.

O ενοχλητικός αυτός θόρυβος προκαλεί αϋπνία και κόπωση ιδίως το βράδυ, στην ησυχία του υπνοδωματίου. Τότε οι εμβοές γίνονται αντιληπτές και ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί. 

Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα με τις εμβοές: μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής, αν είναι συνεχείς και έντονες.

Πού οφείλονται οι εμβοές

Τα αίτια που προκαλούν εμβοές μπορεί να είναι περιβαλλοντικά, διαιτητικά, αλλά και αποτέλεσμα κατάχρησης φαρμάκων. H πιο συχνή αιτία είναι η ύπαρξη κυψελίδας, συσσωρευμένου δηλαδή κεριού μέσα στο αυτί. 

Οι εμβοές μπορεί ακόμη να οφείλονται σε παθήσεις των αυτιών ή να είναι αποτέλεσμα αναιμίας ή υπέρτασης. Οι εμβοές ορισμένες φορές είναι δείκτης κακής ορμονικής λειτουργίας και πρόβλημα με το θυρεοειδή. Ένα σημαντικό αίτιό τους αποτελεί η επανειλημμένη έκθεση σε δυνατούς ήχους.

O δυνατός ήχος στα αυτιά μπορεί να προκαλέσει εμβοές

Mόλις αντιληφθείς ότι βουίζουν τα αυτιά σου, πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. H αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Η πρώτη κίνηση είναι να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία.

Πάντως, η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Για αυτό, να αποφεύγεις να πηγαίνεις σε χώρους με έντονο θόρυβο. Όταν πηγαίνεις σε κάποιο μπαρ, φρόντισε να μην κάθεσαι κοντά στα ηχεία. Επίσης, όταν ακούς μουσική με ακουστικά, δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η ένταση. 

Αν καπνίζεις, προσπάθησε να το ελαττώσεις, καθώς το κάπνισμα προκαλεί επιτείνει τις εμβοές. Επίσης να πίνεις λιγότερο καφέ και αλκοόλ, καθώς ενοχοποιούνται επίσης για επιδείνωση των εμβοών. Διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο διαλογισμός και οι θεραπείες χαλάρωσης έχουν φανεί χρήσιμες. 

Με τις θεραπείες αυτές χαλαρώνει το σώμα, βελτιώνεται η διάθεση και συχνά αμβλύνεται το πρόβλημα των εμβοών.
epirusblog.gr
5 of 5
Εμβοές: Τι είναι ο περίεργος θόρυβος που ακούμε μερικές φορές – Που οφείλονται
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 5447986505305537242
item