Δένδιας: «Η ΕΕ πήγε ένα βήμα πιο πέρα» -Ικανοποίηση για τις αποφάσεις των ΥΠΕΞ για Τουρκία

Δένδιας: «Η ΕΕ πήγε ένα βήμα πιο πέρα» -Ικανοποίηση για τις αποφάσεις των ΥΠΕΞ για Τουρκία

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του σημερινού συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ για την Τουρκία και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αποφάσισαν την προετοιμασία περιοριστικών μέτρων σε βάρος όσων ατόμων και εταιρειών εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο. 

Παράλληλα, εξέφρασαν πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο αναφορικά με τον σεβασιμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

«Η ΕΕ μίλησε σταθερά και καθαρά, με μια φωνή που αναφέρεται στις κοινές ευρωπαϊκές μας αξίες και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας σημειώνοντας την καταδίκη της Τουρκίας από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ καταδίκασαν την Αγκυρα και για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Δένδιας: Η ΕΕ πήγε ένα βήμα παραπέρα
«Η ΕΕ μίλησε επίσης καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. 

Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή που επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι΄αυτό», τόνισε ακόμη ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Πιστεύουμε ότι πάντα πρέπει να είναι οδηγός όλων μας το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αναφερόμαστε όλοι και όταν η Τουρκία το παραβαίνει οφείλουν να υπάρχουν κυρώσεις. Για να καταλαβαίνουν όλοι πως οφείλουν να συναλλάσσονται και να διαβιώνουν τα έθνη», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση γα το αν η ΕΕ εγκατέλειψε τους Κούρδους, όπως οι ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι, σε ό,τι αφορά την ΕΕ, αυτό δεν συνέβη. «Εάν κανείς δει την σημερινή απόφαση βλέπει ότι η Τουρκία καταδικάστηκε». 

Οσο για το γιατί δεν επιβλήθηκε το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Δεν είναι εθελοντικό το εμπάργκο είναι νομικό ζήτημα, παραπέμπεται στα κράτη μέλη και θα επιβληθεί από όλα τα κράτη».

epirusblog.gr
5 of 5
Δένδιας: «Η ΕΕ πήγε ένα βήμα πιο πέρα» -Ικανοποίηση για τις αποφάσεις των ΥΠΕΞ για Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6498232923063433538
item