ΗΠΑ: «Δεν αποσύρουμε όλα τα στρατεύματα από τη Συρία»- Δεν έχει γίνει επιχείρηση ευρείας κλίμακας από Τουρκία

ΗΠΑ: «Δεν αποσύρουμε όλα τα στρατεύματα από τη Συρία»- Δεν έχει γίνει επιχείρηση ευρείας κλίμακας από Τουρκία

Μετά την είδηση πως οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη βόρεια Συρία, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων ακόμη και εντός του κόμματος των Ρεπουμπλικανών.

Ο Τραμπ πήρε την απόφαση να αποσύρει τους στρατιώτες από εκεί, όπως αξιωματούχος της κυβέρνησης, είπε σε δηλώσεις του, πως δεν υπάρχει απόσυρση στρατευμάτων. 

Σε δηλώσεις που έκανε στα ξένα πρακτορεία, χωρίς να κατονομαστεί, ο αξιωματούχος είπε πως εντός της Συρίας θα αναπτυχθούν δυνάμεις Αμερικανών στρατιωτών που δεν θα ξεπερνούν ωστόσο τα 100 άτομα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους πως θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, αλλά θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να προφυλαχθούν.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, το αμερικανικό Πεντάγωνο τόνισε στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτή την περίπτωση, η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Πιέζουν την Τουρκία οι ΗΠΑ
Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία». Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας όπως αναμένεται, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ ανέφερε πως προειδοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνομιλία τους, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με «μεγάλα προβλήματα» εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Συρία, βλάψουν οποιοδήποτε στέλεχος των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που βρίσκεται στην εμπόλεμη χώρα.

«Είπα στην Τουρκία εάν κάνει οτιδήποτε πέραν αυτού που θεωρούμε ανθρωπιστικό, θα υποστεί τον αποδεκατισμό της οικονομίας της», επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος.

epirusblog.gr
5 of 5
ΗΠΑ: «Δεν αποσύρουμε όλα τα στρατεύματα από τη Συρία»- Δεν έχει γίνει επιχείρηση ευρείας κλίμακας από Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7607922261604831618
item