«Ναι» από τις ΗΠΑ για τουρκική επιχείρηση στη Συρία

«Ναι» από τις ΗΠΑ για τουρκική επιχείρηση στη Συρία

Το «πράσινο φως» για τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έδωσαν οι ΗΠΑ.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι επίκειται επιχείρηση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

«Σήμερα (χθες) ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη επιχείρηση της στη βόρεια Συρία», αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν, ούτε θα συμμετάσχουν στην «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή. 

Η ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν αρνηθεί την πρόταση της Ουάσιγκτον για να αναλάβουν την ευθύνη για όσους μαχητές του Ισλαμικού κράτους είχαν προέλθει από τις χώρες τους.

Οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να αναλάβουν τη διαχείριση της κράτησης των εν λόγω μαχητών, καθώς κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια και να έχει μεγάλο κόστος για τους φορολογούμενους των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Λευκός Οίκος καθιστά την Άγκυρα υπεύθυνη να διαχειριστεί το ζήτημα των μελών του ISIS που αρνούνται να πάρουν πίσω οι Ευρωπαίοι.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία για το τηλεφώνημα των δυο ηγετών, αναφέρεται ότι Ερντογάν και Τραμπ συζήτησαν για την προγραμματισμένη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία.

Σύμφωνα με το Reuters, o Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό πρόεδρο την ενόχλησή του γιατί δεν προχωρά η συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ για τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης» και επανέλαβε την επιθυμία της Άγκυρας να γίνει πράξη.

Οι δυο χώρες συμφώνησαν τον περασμένο Αύγουστο να δημιουργεί η εν λόγω ζώνη στην βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας. 

Επιδίωξη της Άγκυρας είναι να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής YPG από την περιοχή και να μετακινήσει στη ζώνη έως και δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Στην Τουρκία βρίσκονται αυτή τη στιγμή 3,6 εκατ. Σύριοι.

Στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, Ερντογάν - Τραμπ συμφώνησαν τον επόμενο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.


epirusblog.gr
5 of 5
«Ναι» από τις ΗΠΑ για τουρκική επιχείρηση στη Συρία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 186086068076933530
item