Ήπειρος: Η Ήπειρος να γίνει τιμητικά το επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων...στον τόπο θυσίας οι γιορτές του «ΟΧΙ» Ήπειρος: Η Ήπειρος να γίνει τιμητικά το επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων...στον τόπο θυσίας οι γιορτές του «ΟΧΙ» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ήπειρος: Η Ήπειρος να γίνει τιμητικά το επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων...στον τόπο θυσίας οι γιορτές του «ΟΧΙ»

Ήπειρος: Η Ήπειρος να γίνει τιμητικά το επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων...στον τόπο θυσίας οι γιορτές του «ΟΧΙ»

Με σειρά εκδηλώσεων που θα «απλωθούν» από τα Γιάννενα ως την Κόνιτσα και το Δελβινάκι τιμάται αυτές τις ημέρες στην Ήπειρο η 79η Επέτειος του Έπους του 1940 – 41. Ένα Έπος που τα πιο κρίσιμα κεφάλαιά του γράφτηκαν εδώ, στα βουνά της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και τη γύρω περιοχή.

Αυτός είναι ο λόγος που παραμένει διαχρονικό το αίτημα των Ηπειρωτών η Εθνική Επέτειος του ΟΧΙ αντί της Θεσσαλονίκης, να γιορτάζεται επίσημα στον φυσικό της χώρο, κάτι που θα ήταν δίκαιο από ιστορική άποψη για τον τόπο μας. 


Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από τους τοπικούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως και να έχει, οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Ήπειρο θα είναι και φέτος πολλές και ενδιαφέρουσες και, ξεκινώντας από σήμερα, θα κορυφωθούν την ερχόμενη Δευτέρα με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων ενώπιον εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των κομμάτων, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 μ.


Υψηλή εκπροσώπηση
Ο Ηπειρώτης Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου θα εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου στα Γιάννενα λόγω εντοπιότητας. Σ’ αυτές θα παραβρεθεί όμως και ο επίσης συμπατριώτης μας Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. 


Όπως δε έγινε γνωστό, στην Ηγουμενίτσα θα βρεθεί για τις εκδηλώσεις η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα.

Καλπάκι - Δελβινάκι
Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου του ΟΧΙ, σήμερα, Σάββατο, ώρα 18.15, στο Χάνι Δελβινακίου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα κατάθεση στεφάνων. Στις 19.00 θα ακολουθήσει εκδήλωση στο πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου. 


Θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. Θα ακολουθήσει ιστορική ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Νικόλαο Θεοδοσίου και στις 19.30 θα γίνει προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ.

Αύριο, Κυριακή, παραμονή της εθνικής Επετείου, θα γίνουν εκδηλώσεις στο μνημείο του Μαχητή με ώρα έναρξης τις 17.20 όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του Έπους του ΄40 από τη Στρατιωτική Μουσική της 8ης Ταξιαρχίας. 


Στις 18.00 θα καλωσορίσει τους επισκέπτες ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο καθηγητής και τ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων/νος Γάτσιος (φωτό) με θέμα «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Στις 18.15 θα γίνει η καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.

Ανήμερα της εθνικής Επετείου, τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου και ώρα 08.00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στη Μονή Σωσίνου. 


Θα ακολουθήσει στις 10.10 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πωγωνίου και θα κάνει ιστορική ομιλία ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κων/νος Πατσούρας. Η εκδήλωση θα λήξει με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.

Στα Γιάννενα…
Ανήμερα της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου το πρόγραμμα για την πόλη των Ιωαννίνων, περιλαμβάνει στις 07.30 εορταστικό πρωινό με τη Φιλαρμονική του Δήμου και την μπάντα της 8ης Μεραρχίας να παιανίζουν θούριους και εμβατήρια στους δρόμους. 


Στις 08.00 θα γίνει επίσημη έπαρση σημαίας στο Στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας Πεζικού και στις 10.30 θα ακολουθήσει επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Νικ. Βράος, Διευθυντής του 8ου ΓΕΛ Ιωαννίνων. 

Στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο Μπιζανομάχων και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 12.00 με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών, τμημάτων ενόπλων δυνάμεων κ.α. στην Κεντρική Πλατεία. Στις 13.00 θα δοθεί συναυλία με επετειακά τραγούδια του Έπους του ΄40 από τη μπάντα της 8ης Μεραρχίας μπροστά από το Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν τη Δευτέρα στο κέντρο των Ιωαννίνων λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. 


Συγκεκριμένα, από τις 7 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στη λεωφόρο Δωδώνης, από τη Στρατολογία μέχρι την οδό Αβέρωφ, στις οδούς Αβέρωφ και Μητροπόλεως και στις πλατείες Πύρρου και Ανδρέα Παπανδρέου. Από τις 9 π.μ. την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ και απαγόρευση κυκλοφορίας στα ίδια σημεία. 

Τέλος, απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων θα ισχύσει και στην οδό Μητροπόλεως, από τις 9 π.μ. και μέχρι το τέλος της επίσης δοξολογίας.

Σε Κόνιτσα - Ζαγόρι
*Επετειακές εκδηλώσεις θα γίνουν και στην ακριτική Κόνιτσα. Αύριο, Κυριακή, θα γίνει φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων της κωμόπολης. Τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου, θα τελεστεί στις 10.30 π.μ. επίσημη δοξολογία στο ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. 


Θα ακολουθήσει στις 10.45 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ηρώων μπροστά από το Δημαρχείο και στις 11 π.μ. θα γίνει ομιλία στην αίθουσα τελετών του Δήμου από τον Διευθυντή του Β΄ Δημοτικού Σχολείου Πέτρο Πιπερίδη. Στις 11.30 π.μ. θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση και στις 12.45 μ.μ. θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από μαθητές στην κεντρική πλατεία.

• Ανήμερα της εθνικής επετείου, την ερχόμενη Δευτέρα, ο Δήμος Ζαγορίου θα τιμήσει την προσφορά της γυναίκας της Πίνδου, η οποία υπήρξε πρωταγωνίστρια της Εποποιίας του ’40 συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή της κήρυξης του πολέμου στον αγώνα για την πατρίδα. 


Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει εκδήλωση στο Μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου στην Τ.Κ. Ασπραγγέλων, η οποία περιλαμβάνει δοξολογία στον ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (10.15), επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου (10.45) και κατάθεση στεφάνων (11.00).
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: Η Ήπειρος να γίνει τιμητικά το επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων...στον τόπο θυσίας οι γιορτές του «ΟΧΙ»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 667825295981228686
Σχόλια
item