Ζεεχόφερ: Ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα Ζεεχόφερ: Ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ζεεχόφερ: Ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα

Ζεεχόφερ: Ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα

Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή βοήθεια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, διαφορετικά οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν τον δρόμο τους και «είναι ζήτημα χρόνου να φτάσουν και στη Γερμανία», τόνισε ο Χορστ Ζεεχόφερ.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη που έδωσε στο ZDF από την Αθήνα, τόνισε: «Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα. Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν την μετανάστευσή τους περαιτέρω. Στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την Παρασκευή, ο Ζεεχόφερ συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο επίκεντρο της συζήτησής τους ήταν το μεταναστευτικό. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε στον Γερμανό υπουργό ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να σταματήσουν οι ροές των μεταναστών. Παράλληλα, δήλωσε στον συνομιλητή του ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό, σε σχέση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ζεεχόφερ: Αν δεν βοηθήσουμε, αργά ή γρήγορα οι μετανάστες θα είναι σε όλη την Ευρώπη
Στη συνέντευξη που παραχώρησε, ο Ζεεχόφερ υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό- την οποία χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της Ανγκελα Μέρκελ- και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. 

«Αν δεν βοηθήσουμε, το λέω στον γερμανικό λαό, αυτοί οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία», υπογράμμισε και απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί «υπόκλισης» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ερώτηση για το αν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα- στο πρότυπο της συμφωνίας με Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα για όσους διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, ο Ζεεχόφερ δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. 

«Η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της και να πάρει πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση, στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός και παρέπεμψε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής. «Δεν πρόκειται για θέμα που μπορεί κανείς να λύσει σε λίγες ώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία θα μπορούσε επιπροσθέτως να βοηθήσει στην προστασία των συνόρων και να υποστηρίξει την διαδικασία των επιστροφών, συνέχισε ο κ. Ζεεχόφερ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, αναφερόμενος σε δυνατότητες για βοήθεια σε διμερές επίπεδο. 

«Είναι και προς το δικό μας συμφέρον, καθώς μια λειτουργική διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία αποθαρρύνει άλλους πρόσφυγες να πάρουν αυτό τον δρόμο», τόνισε ο γερμανός πολιτικός.

«Η καλή ατμόσφαιρα και τα καλά λόγια δεν αρκούν», πρόσθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στις «θετικές συνομιλίες» με τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αγκυρα. «Τώρα πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε αυτό και να βρούμε μια βιώσιμη λύση», κατέληξε.

epirusblog.gr
5 of 5
Ζεεχόφερ: Ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2549966168608288658
Σχόλια
item