Γιάννενα: Σε πολιτική «μάχη» μετατρέπονται τα σκουπίδια Γιάννενα: Σε πολιτική «μάχη» μετατρέπονται τα σκουπίδια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Σε πολιτική «μάχη» μετατρέπονται τα σκουπίδια

Γιάννενα: Σε πολιτική «μάχη» μετατρέπονται τα σκουπίδια
Εξ αρχής το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη πήρε πολιτικές διαστάσεις. 
Από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, φάνηκε ότι τα κεντρικά ερωτήματα είναι αν μπορεί ο δήμος να μαζέψει τα σκουπίδια και αν η επιλογή εισόδου ιδιωτικής εταιρίας για τις δημοτικές ενότητες είναι αναγκαία.
Οπότε και… η συνέχεια που δίνεται με ανακοινώσεις των βασικών «παιχτών» μοιάζει λογική. Χτες, η αντιπαράθεση ξόδεψε χιλιάδες λέξεις σε ανακοινώσεις όλων των πλευρών, χωρίς να διαφαίνεται και αν θα υπάρξει συνεννόηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα. 
Ο Θ. Μπέγκας
Η παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» αναρωτιέται στην ανακοίνωσή της «μήπως ήρθε η ώρα να δούμε νηφάλια το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων στο Δήμο μας;»
Η παράταξη θεωρεί ότι «απροετοίμαστη και αδύναμη να διαχειριστεί τις ευθύνες και τις απαιτήσεις ενός μεγάλου δήμου, η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να αποκρύψει την ανεπάρκεια της, είτε αντιπολιτευόμενη την αντιπολίτευση, είτε εξυφαίνοντας θεωρίες συνωμοσίας περί υπονόμευσης του έργου της, μέσω της σύμπραξης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. 
Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε όμως για σχοινί, γιατί η μόνη σύμπραξη που υπάρχει σήμερα  είναι το «σύμφωνο συμβίωσης» πολιτικά ετερογενών παρατάξεων και προσώπων, για τη οποία ο κάθε Γιαννιώτης γνωρίζει ότι, είναι αποτέλεσμα πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπικών προσωπικών επιδιώξεων».
Θέτει δε και κάποια ερωτήματα, όπως: 
– «Ως Διοίκηση δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η επιλογή τους για παραχώρηση τμήματος των υπηρεσιών καθαριότητας στους ιδιώτες αντίκειται στο υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο; 
Εμείς ως υπεύθυνη παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου απαντάμε υπεύθυνα πως η προτεινόμενη «λύση» της Δημοτικής Αρχής αντίκειται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. Το μόνο που κάνει είναι να καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες.
– Γιατί η υπηρεσία  καθαριότητας του Δήμου εμφανίζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντελώς ξαφνικά, αδύναμη και ανίκανη να ανταποκριθεί ακόμη και στις ελάχιστες απαιτήσεις μιας καθαρής πόλης; Τι άλλαξε; Μειώθηκε το προσωπικό καθαριότητας; Όχι βέβαια, ίσα ίσα αυξήθηκε μέσω των τελευταίων προσλήψεων».
– «Αν όντως προέκυψαν πρόσκαιρες ανάγκες γιατί δεν φροντίζει να τις καλύψει μέσω δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων; Πόροι για τις οποίες έχουν διασφαλιστεί και είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό του Δήμου από τη δική μας Δημοτική Αρχή. Τι την εμποδίζει; 
Μήπως η αδυναμία και η άγνοιά της να διαβλέψει τις ανάγκες που έχει η υπηρεσία και ο Δήμος και να προγραμματίσει εγκαίρως; 
«Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, ενίσχυσε και έχει προβλέψει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό η υπηρεσία του Δήμου. 
Όλη αυτή η υποδομή, ανθρώπινη και εξοπλισμός,  που κοστίζει στο κάθε γιαννιώτη δημότη, πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα με τον καλύτερο τρόπο», τονίζει η παράταξη Μπέγκα. 
Η Τ. Καλογιάννη
Από τη μεριά της η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, αναφέρει για το δημοτικό συμβούλιο ότι «Το θέμα δεν αφορούσε απλώς τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με κάποιον εργολάβο, αλλά 4 διακριτές αναθέσεις για το ίδιο φυσικό αντικείμενο. Πρόκειται, δηλαδή, για προκλητική κατάτμηση έργου! 
Σε καμία δε, περίπτωση δεν αφορούσε, δήθεν, ιδιωτικοποίηση! Ιδιωτικοποίηση  σημαίνει ότι ένας δημόσιος φορέας, αναγνωρίζοντας ότι οικονομικά, επιχειρησιακά, λειτουργικά, δεν μπορεί να εφαρμόσει το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης της περιουσίας του ή των αρμοδιοτήτων του, καταφεύγει στην ελεύθερη αγορά, αναζητώντας μία παραχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του, συνολικά, ενιαία και μακροχρόνια για συγκεκριμένη δράση, σε ιδιωτικό φορέα που αποδεδειγμένα διαθέτει τα εχέγγυα (που προσδιορίζονται από το νόμο). 
Δηλαδή, όπως ακριβώς πράξαμε ως Περιφερειακή Αρχή στην περίπτωση του εργοστασίου απορριμμάτων. Αλλά και όπως οφείλουν να πράξουν οι Δήμοι ή ο ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειάς μας στις περιπτώσεις της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της λειτουργίας των Πράσινων Σημείων». Και προσθέτει:
«Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την πλευρά του Δήμου δεν προέκυψε χθες.  Ρωτήσαμε τη δημοτική Αρχή: Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα; Ποιο είναι το πρόγραμμα των απορριμματοφόρων; 
Γιατί δεν προχωρά στην αναδιάρθρωση της Δ/νσης Καθαριότητας; Καμία απάντηση δεν δόθηκε, ούτε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αντί αυτού, η Δημοτική Αρχή προτίμησε να κάνει το εξής «καινοτόμο»: Έριξε τις ευθύνες της αποτυχίας της στην αντιπολίτευση και κυρίως στην παράταξή μας. 
Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μία φορά: Το θέμα είναι αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Όχι της αντιπολίτευσης»
«Η Δημοτική Αρχή, χωρίς καμία ενημέρωση των συνδημοτών, χωρίς καμία συζήτηση με τους εργαζομένους, χωρίς καμία, έστω προσχηματική (όπως έχει συνηθίσει), συνεννόηση με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να τεκμηριώνει την ανάγκη και να δείχνει τα πραγματικά δεδομένα, με αυταρχικό τρόπο οδηγήθηκε σε μία ακόμη σπασμωδική και εντελώς επιπόλαια κίνηση.
Δεν εργάστηκε σοβαρά και υπεύθυνα, δεν έφερε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης, όπως όφειλε να κάνει. Προφανώς δεν έχει κάνει καμία προεργασία σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα, επί 4 μήνες, από όταν εκλέχτηκε» αναφέρει ακόμα η παράταξη Καλογιάννη.  
Απάντηση του Δήμου
Απάντηση στις παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» και «Ιωάννινα 2023» έδωσε η δημοτική αρχή με ενιαία ανακοίνωση, αναφέροντας ότι «η μεν πρώτη μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια κατάφερε να παραδώσει μία πόλη πνιγμένη στα σκουπίδια, η δε δεύτερη προσπαθεί να κατασκευάσει δικαιολογίες για την στάση που τήρησε στο Δημοτικό Συμβούλιο».
«Ο κ. Μπέγκας δεν κατάφερε να δει το πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων ούτε το διάστημα που ήταν δήμαρχος. 
Με την τελευταία του ανακοίνωση γίνεται αντιληπτός ο λόγος. Οργάνωνε την ολοκληρωμένη διαχείριση μέρος της οποίας είναι η αποκομιδή. Σε πέντε χρόνια δεν το πέτυχε αλλά απαιτεί από την σημερινή δημοτική αρχή να το κάνει πράξη σε λιγότερο από ένα μήνα. 
Μιλά για αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσω δίμηνων ή οκτάμηνων συμβάσεων. Αρκεί να θυμηθεί ο πρώην δήμαρχος ότι επί των δικών του ημερών άφησε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για την πρόσληψη συμβασιούχων να λιμνάζουν και αποφάσισε να τις ενεργοποιήσει στο διάστημα που συνέπεσε με την προεκλογική περίοδο και τελικά να μην μπορέσει να τις υλοποιήσει» τονίζει η δημοτική αρχή απαντώντας στον Θ. Μπέγκα και συνεχίζει: «Η δική του δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει το αίτημά της επαρκώς για την πρόσληψη ικανοποιητικού αριθμού υπαλλήλων μέσω της 3Κ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στους ιδιώτες. 
Η δική του δημοτική αρχή γνώριζε ότι ο προυπολογισμός του 2020 θα επιβαρυνθεί με δύο εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της σύμβασης για τη λειτουργία του έργου "Εγκατάσταση Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου", με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας, κάτι που η νέα Δημοτική Αρχή απέρριψε εξαρχής».
Η Δημοτική Αρχή διευκρινίζει ακόμα στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» ότι «το θέμα το οποίο δεν ψήφισε αφορούσε στην τροποποίηση του προυπολογισμού ώστε να δοθεί η δυνατότητα εκχώρησης σε ιδιώτη της αποκομιδής απορριμμάτων στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας, Μπιζανίου, Ανατολής και Περάματος. 
Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνταν η απόφαση θα αποτελούσε αντικείμενο άλλης συνεδρίασης». Και συνεχίζει για την Τ. Καλογιάννη:
«Η κ. Καλογιάννη έχει την απαίτηση από μία Δημοτική Αρχή που ακόμη δεν έχει συμπληρώσει ένα μήνα στη διοίκηση του Δήμου να έχει λύσει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Παθογένειες που γνώριζε πολύ καλά η ίδια όντας αρμόδια αντιπεριφερειάρχης μέχρι το τέλος Αυγούστου. 
Η ολιστική λύση είναι το ζητούμενο. Με την διαφορά ότι αυτή απαιτεί χρόνο. Η αποκομιδή των απορριμμάτων όμως τόσο στις δημοτικές ενότητες όσο και στην πόλη δεν μπορεί να περιμένει. Ούτε οι πολίτες μπορούν να περιμένουν.
Καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή η κ. Καλογιάννη. Λησμονεί τις ευθύνες της αντιπολίτευσης όπως αυτές απορρέουν από το νέο πλαίσιο λειτουργίας και τα δεδομένα που δημιούργησε η απλή αναλογική. Η παράταξή της συμπορευόμενη με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα της. Και κρίνεται από τους πολίτες».
Η Δημοτική Αρχή από την πλευρά της θα δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων και θα καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των πολιτών, καταλήγει ο Δήμος Ιωαννιτών.
Του ΦΙΛΗΜOΝA ΚΑΡΑΜΗΤΣΟY
ele.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σε πολιτική «μάχη» μετατρέπονται τα σκουπίδια
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 5520770098118296331
Σχόλια
item