Γιάννενα: Πρεμιέρα για την παράσταση «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» Γιάννενα: Πρεμιέρα για την παράσταση «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Πρεμιέρα για την παράσταση «Ο Μοσκώβ-Σελήμ»

Γιάννενα: Πρεμιέρα για την παράσταση «Ο Μοσκώβ-Σελήμ»

Η παράσταση «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και την Θεατρική Ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια», στις Σέρρες (Μικρή Σκηνή / ώρα: 21.15). Μια παρέα φίλων στις διακοπές, αφήνει τα κινητά τηλέφωνα και ανακαλύπτει το διήγημα «Ο Μοσκώβ-Σελήμ».

Τυχαία ή όχι, παρασύρεται από την ανάγνωση και αποφασίζει να το ζωντανέψει με ό,τι μέσο διαθέτει. Είναι, όμως, η φαντασία πιο δυνατή από την τεχνολογία; Και μπορεί ο λόγος και οι εικόνες που γεννάει να νικήσουν τις οθόνες; 

Τo ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και η θεατρική ομάδα ΠΑΠΑΛΑΝΓΚΙ ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια παράσταση του έργου του Γ. Βιζυηνού, η οποία τον Μάρτιο θα κάνει πρεμιέρα στο «Καμπέρειο» Θέατρο. 

Αντλώντας υλικό και από την κοινή παράδοση των βαλκανικών λαών, η ομάδα των ηθοποιών μας μεταφέρει, με ευφάνταστο τρόπο, στην πολυπολιτισμική Θράκη και στην ταραγμένη ιστορία του 19ου αιώνα, συνδέοντας το χθες με το σήμερα. 

Ο Μοσκώβ-Σελήμ του Γ. Βιζυηνού, το αριστούργημα αυτό της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί έναν ύμνο στη φιλία των ανθρώπων και των λαών. 

Ο Μοσκώβ-Σελήμ, που αφηγείται την ιστορία του σε έναν Έλληνα (τον συγγραφέα;) είναι ένας Τούρκος στρατιώτης, που μετά την αιχμαλωσία του σε κάποιον από τους ρωσο-τουρκικούς πολέμους, επιθυμεί να «γίνει» Ρώσος. Ταυτοχρόνως, το αφήγημα του Βιζυηνού, ίσως, είναι η πρώτη ιστορία ενός περιστατικού «bullying» της λογοτεχνίας μας: χωρίς να γνωρίζουν τι πέρασε στη ζωή του, όλοι θεωρούν «τρελό» τον Μοσκώβ – Σελήμ. 

Έτσι, μέσα από την διήγηση των περιπετειών του ήρωά του, ο συγγραφέας μας καλεί να ανακαλύψουμε τον Άλλον δίπλα μας και, τελικά, να κατανοήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η ταυτότητα της παράστασης: Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος Δραματουργική επεξεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου Σκηνικά-Κοστούμια-Σκηνικά Αντικείμενα: Ματίνα Μέγκλα Κίνηση: Γιάννα Μελλά Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή Παίζουν: Μαρία Κωνσταντά, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Έλλη Σαρρή, Χρήστος Τσαβλίδης.

Πηγή: epirusnow.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Πρεμιέρα για την παράσταση «Ο Μοσκώβ-Σελήμ»
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 785708901928274528
Σχόλια
item