Γιάννενα: Να φτιάξουμε στα Γιάννενα δίκτυο Ανοιχτών Βιβλιοθηκών Γιάννενα: Να φτιάξουμε στα Γιάννενα δίκτυο Ανοιχτών Βιβλιοθηκών | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Γιάννενα: Να φτιάξουμε στα Γιάννενα δίκτυο Ανοιχτών Βιβλιοθηκών

Γιάννενα: Να φτιάξουμε στα Γιάννενα δίκτυο Ανοιχτών Βιβλιοθηκών

Αίτημα στον Δήμο Ιωαννιτών για τη δημιουργία δικτύου Ανοιχτών Βιβλιοθηκών σε διαφορετικά σημεία της πόλης μας, οι οποίες να λειτουργούν όλες τις ώρες της ημέρας, 365 ημέρες τον χρόνο, και στις οποίες θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών υπέβαλε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 27ου Δημοτικού Σχολείου.

Έναυσμα για την υποβολή του αιτήματος αποτέλεσε η επιτυχημένη λειτουργία της «παιδικής» Ανοιχτής Βιβλιοθήκης που εγκαινίασε ο Σύλλογος στην αυλή του σχολείου πριν από ένα χρόνο, το φθινόπωρο του 2018. 


Ξεκινώντας από ένα παλιό διαλυμένο περίπτερο, που βρισκόταν πεταμένο στο Εργοτάξιο του Δήμου και με πολύ κέφι και μικρό προϋπολογισμό φτιάχτηκε μια ανοιχτή βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία. 

Ονομάστηκε «ανοιχτή» γιατί η πρόσβαση σε αυτήν είναι ελεύθερη σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σχολείου φοίτησης, ενώ λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, καθημερινά. Κάθε παιδί μπορεί να διαλέξει ένα βιβλίο και να το διαβάσει στην αυλή ή στο σπίτι του. 

Στη συνέχεια, μπορεί να το επιστρέψει ή, αν του άρεσε πολύ, να το κρατήσει. Ακόμα καλύτερα, μπορεί να προσφέρει στη βιβλιοθήκη ένα άλλο βιβλίο. Ο χώρος αυτός αγκαλιάστηκε από τα παιδιά με ενθουσιασμό.

Έχοντας τη θετική αυτή εμπειρία και σε συνέχεια της εκδήλωσης με θέμα «Παιδί και βιβλίο: Ανοιχτή βιβλιοθήκη, ανοιχτοί ορίζοντες», που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Σύλλογος, ζήτησε από τον Δήμο να διευρυνθεί το πρόγραμμα των Ανοιχτών Βιβλιοθηκών σε όλη την πόλη. 


Μάλιστα, τα παιδιά του Συλλόγου έχουν δημιουργήσει σχέδια ανοιχτών βιβλιοθηκών, τα οποία κατατέθηκαν συνοδευτικά προς το αίτημα, ενώ προτείνουν να τοποθετηθούν είτε στην κεντρική πλατεία είτε μπροστά στην Περιφέρεια, στο ρολόι ή ακόμα και στη λίμνη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «με τον κατάλληλο σχεδιασμό, οι Ανοιχτές Βιβλιοθήκες θα μπορούσαν αφενός να ενισχύσουν τη φιλαναγνωσία σε άτομα όλων των ηλικιών και αφετέρου να αναβαθμίσουν αισθητικά την πόλη μας».


proinoslogos.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Να φτιάξουμε στα Γιάννενα δίκτυο Ανοιχτών Βιβλιοθηκών
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4989483372945806720
Σχόλια
item