Θεοδωρικάκος για Διακομματική: Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Θεοδωρικάκος για Διακομματική: Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Συνεδρίασε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, η Διακομματική Επιτροπή για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η συνεδρίαση η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι. 


Στη νέα συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα εξετασθεί πλαίσιο τεσσάρων σημείων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, πάνω στα οποία θα στηριχθεί πιθανή συμφωνία των κομμάτων για την κατάθεση κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου.

Μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών  Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν. 


Γι’ αυτό η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας.

Η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ’ όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να βρεθεί λύση.

Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα».

Δήλωση Κώστα Σκανδαλίδη

Εξερχόμενος της διακομματικής επιτροπής για τη ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων Πολιτών, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παράταξή μας με τις σημαντικές αλλαγές που έκανε το 2002 για την κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων και την αντικατάστασή τους από τα δημοτολόγια, το ξεκαθάρισμα των δημοτολογίων, την ψήφο των ετεροδημοτών, και τη συνταγματική αναθεώρηση 2001 που επιτρέπει την επιστολική ψήφο για τους εκτός επικρατείας Έλληνες, άνοιξε το δρόμο και έδωσε τη δυνατότητα να γίνει πράξη η ψήφος τους.

Η θέση μας και στις διεργασίες της διακομματικής επιτροπής και στις συνεδριάσεις της επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι θετική και εποικοδομητική. 


Πιστεύουμε ότι η Βουλή πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει με κάθε τρόπο και να αποφασίσει ΤΩΡΑ να δώσει επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Απαιτείται γι’ αυτό στοιχειώδες πεδίο εθνικής συνεννόησης. Έθεσα τις 4 αρχές (εγγραφή στα δημοτολόγια, ισοτιμία της ψήφου, δυνατότητα επιστολικής ψήφου και εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο των αποδήμων) που έθεσε η Φώφη Γεννηματά εξ αρχής.

Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα παρά τις επί μέρους διαφωνίες και πιστεύω ότι θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για μια τελική συμφωνία. Πρέπει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Είναι εθνικό μας χρέος».
epirusblog.gr
5 of 5
Θεοδωρικάκος για Διακομματική: Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4755779358294586765
item