Θεσπρωτία: Δύο Θεσπρωτοί πρωταγωνιστές στο πρώτο ημερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα Θεσπρωτία: Δύο Θεσπρωτοί πρωταγωνιστές στο πρώτο ημερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Θεσπρωτία: Δύο Θεσπρωτοί πρωταγωνιστές στο πρώτο ημερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα

Θεσπρωτία: Δύο Θεσπρωτοί πρωταγωνιστές στο πρώτο ημερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα
Δύο Θεσπρωτοί ήταν πρωταγωνιστές στο  ημερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στο κέντρο της Αθήνας, στο Πεδίο του Άρεως, που, με δεδομένο ότι οργανώθηκε για πρώτη φορά, είχε επιτυχία. 
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος (από την Πλαταριά Ηγουμενἰτσας) και ο έφορος δημοσίων σχέσεων Αλέξανδρος Λαμπρίδης (από το Πολύδροσο Σουλίου), έστησαν σ' ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας, αναβιώνοντας παλαιά συνήθεια των Ηπειρωτών σε προάστεια της Αθήνας, ένα παραδοσιακό Ηπειρώτικο γλέντι, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και κάνοντας Αθηναίους, τουρίστες και αλλοδαπούς να στρέψουν, έστω και για λίγο το βλέμμα τους, προς το Ηπειρώτικο ξεφάντωμα. 
Οι απόδημοι Ηπειρώτες, με τις Αδελφότητες και τις Ομοσπονδίες τους, αντάμωσαν, γλέντησαν και χόρεψαν. Και κατατέθηκε η ιδέα του χρόνου να υπάρξει και καζάνι. Ηπειρώτες μουσικοί και τραγουδιστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής, όλοι τους εθελοντικά. 
Από το μεσημέρι μέχρι το βράδιασμα  οι κομπανίες των Θοδωρή Γεωργόπουλου και Πέτρου Χαλκιά, ο Ναπολέων Δάμος συνοδεύοντας τους Σάββα Σιάτρα και Παγώνα Αθανασίου, ο Τάσος Μαγκλάρας και οι «Λαλητάδες» μετέφεραν τη γνήσια ηπειρώτικη πανδαισία, που παρακίνησε τους Ηπειρώτες σε χορό.
Αν και το Ηπειρώτικο τραγούδι άργησε πολύ, σε σχέση με άλλα δημοτικά ακούσματα, να λάβει την αναγνώριση που του αξίζει, περιφρουρημένο από την οροσειρά της Πίνδου και σε συνδυασμό με κοινωνικούς συσχετισμούς, πλέον θεωρείται πολιτιστικός θησαυρός. 
Και στην εκδήλωση της Αθήνας, όπως στα κανονικά ηπειρώτικα γλέντια, αυτό που λέμε πανηγύρι στο χωριό, υπήρχε ένα τελετουργικό: 
Το πρώτο τραγούδι ήταν μοιρολόι. Έτσι συμβαίνει πάντοτε. Αφιεωμένο είτε σε νεκρό, είτε σε ξενιτεμένο, αφού και η έννοια της ξενιτιάς στην Ήπειρο είχε χαρακτηριστικά θανάτου. 
Η ξενιτιά, το μαζικό της φαινόμενο, έδενε και δένει τον τόπο με το μαράζι του αποχωρισμού. Ευτυχώς, που στα σημεία της αποδημίας, δεν ξεχνιέται η πατρίδα, η Ήπειρος. 


epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Δύο Θεσπρωτοί πρωταγωνιστές στο πρώτο ημερήσιο Ηπειρώτικο πανηγύρι της Πανηπειρωτικής στην Αθήνα
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2959170482015514479
Σχόλια
item