Β. Μακεδονία: Κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών για τις πρόωρες εκλογές

Β. Μακεδονία: Κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών για τις πρόωρες εκλογές

Πολιτικός αναβρασμός στη χώρα, μετά το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Στις 6 ώρα Ελλάδος έχει οριστεί να ξεκινήσει η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον πρόεδρο Στέβο Πενταρόφσκι.

Οι αρχηγοί αναμένεται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο που θα γίνουν εκλογές, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τις πρόωρες κάλπες τον προσεχή Μάρτιο. 

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί επίσης ο σχηματισμός υπηρεσιακής οικουμενικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα σε εκλογές, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών από την προκήρυξη των εκλογών μέχρι την διεξαγωγή τους.

Την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ στη σκιά της απόφασης Μακρόν να «μπλοκάρει» στη Σύνοδο Κορυφής την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. 

Απευθύνθηκε στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας λέγοντας ότι «είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της ΕΕ» και παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την προκήρυξη εκλογών χωρίς να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Πρέπει να το σεβαστούμε (το Σύνταγμα) και αμέσως να τους καλέσουμε και να σχηματίσουμε μια προσωρινή κυβέρνηση, να εκλέξει προσωρινό πρωθυπουργό και να προχωρήσουμε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές», δήλωσε.


epirusblog.gr
5 of 5
Β. Μακεδονία: Κρίσιμη σύσκεψη αρχηγών για τις πρόωρες εκλογές
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8862523335103096166
item