Arraiolos Meeting στην Αθήνα: Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι 13 πρόεδροι της ΕΕ Arraiolos Meeting στην Αθήνα: Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι 13 πρόεδροι της ΕΕ | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Arraiolos Meeting στην Αθήνα: Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι 13 πρόεδροι της ΕΕ

Arraiolos Meeting στην Αθήνα: Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι 13 πρόεδροι της ΕΕ

Η Σύνοδος Κορυφής των Προέδρων Δημοκρατίας κρατών μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 10 και 11 Οκτωβρίου. 

Η σημαντική συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για την χώρα καθώς η τουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η επιδείνωση του μεταναστευτικού επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη κεντρικής ενίσχυσης των ευρωπαϊκών συνόρων.

Στη Σύνοδο (Arraiolos Meeting) θα μετέχουν δεκατρείς μη Εκτελεστικοί Πρόεδροι Δημοκρατίας χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Βουλγαρία, οι οποίοι θα συζητήσουν για την οικονομική και προσφυγική κρίση και τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση με απώτερο στόχο την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου ευρωπαϊκής ενωσης. 


Τα τελικά συμπεράσματα και οι πιθανές δράσεις θα συμπεριληφθούν σε κοινό κείμενο, την «Διακήρυξη των Αθηνών», που θα συνυπογράψουν.

Να σημειωθεί ότι το «Arraiolos Meeting» ξεκίνησε το 2003 όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας Jorge Sampaio, ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης ετήσιας Συνόδου των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των Κρατών-Μελών της Ένωσης. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην πορτογαλική πόλη Arraiolos και η συμμετοχή ήταν περιορισμένη.

Ως το 2016, η Σύνοδος είχε άτυπο χαρακτήρα. Όμως, πρωτοβουλία των Προκόπη Παυλόπουλου (Ελλάδα), Frank Steinmeier (Γερμανία), Marcelo Rebelo de Sousa (Πορτογαλία) και Sergio Matarella (Ιταλία), απέκτησε συνεκτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, με επιμέρους εισηγήσεις, γενικά συμπεράσματα και μια τελική συνέντευξη τύπου, όπου ο Προεδρεύων Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει τις γενικές γραμμές των συζητήσεων. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την 14η Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη Λετονία, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2018, μετά από πρόταση του κ. Παυλόπουλου έγινε ομόφωνα δεκτό από τους συμμετέχοντες Προέδρους η επόμενη, 15η Σύνοδος, να γίνει στην Αθήνα, στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

Η επικείμενη Σύνοδος για πρώτη φορά θα καταλήξει στην «Διακήρυξη των Αθηνών», ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με απώτερο στόχο την δημιουργία μας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. 

Ιδιαίτερη επίσης έμφαση θα δοθεί στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε καθένας από τους θεσμούς αυτούς να συμβάλλει, κατά την αρμοδιότητά του, στην αντίστοιχη ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και, ειδικότερα, της Ευρωζώνης. 

Υπενθυμίζεται ότι το έδαφος προς την κατεύθυνση της επίτευξης μιας τέτοιας Διακήρυξης έχει ήδη καλλιεργηθεί, και πάλι με πρωτοβουλία των Προέδρων της Δημοκρατίας Ελλάδας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, προ των Ευρωεκλογών. 

Και τούτο διότι στις 9 Μαΐου 2019, επέτειο της Ημέρας της Ευρώπης, όλοι οι Πρόεδροι Δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εκτελεστικοί και μη Εκτελεστικοί, απηύθυναν έκκληση προς τους Λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα κρίσιμα διακυβεύματα των Ευρωεκλογών, κυρίως ως προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και την καταπολέμηση των μορφωμάτων λαϊκισμού, τα οποία αναφύονται στα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.

Σε κάθε περίπτωση κατά την διήμερη συζήτηση οι κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες κρατών της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την:

- «θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν;»

- «Αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά την οικονομική και την προσφυγική κρίση»

- «Αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων για την ασφάλεια της ΕΕ και των κρατών μελών»

Να σημειωθεί πως από τα 15 μέλη της Ομάδας Arraiolos στην Σύνοδο των Αθηνών θα μετάσχουν τα 13. Συγκεκριμένα, θα προσέλθουν οι Πρόεδροι των: Γερμανίας, Βουλγαρίας, Ελλάδας, Εσθονίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Κροατίας, Λεττονίας, Μάλτας, Ουγγαρίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, και Σλοβενία ενώ θα απουσιάσουν για έκτακτους λόγους οι πρόεδροι της Αυστρίας και Φιλανδίας.

Πάντως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι απο την προσχώρηση της Ελλάδας στην Ε.Ε. για πρώτη φορά θα προσέλθει στην χώρα μας η πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων κρατών της ένωσης.
epirusblog.gr
5 of 5
Arraiolos Meeting στην Αθήνα: Τι θα συζητήσουν σήμερα και αύριο οι 13 πρόεδροι της ΕΕ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7167317977907318053
Σχόλια
item