Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πάνω από 570 παιδιά στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για πρόσφυγες

Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πάνω από 570 παιδιά στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για πρόσφυγες
Πάνω από 13.500 χιλιάδες παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που αφορά πρόσφυγες και μετανάστες το οποίο εφαρμόστηκε και συνεχίζεται από το Υπουργείο Παιδείας και τις διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ενώ από την περίοδο 2017-2018, μέχρι και το 2020, στο νομό Ιωαννίνων, συμμετέχουν πάνω από 570 παιδιά. 
Συγκεκριμένα, η υποστήριξη του έργου του εκπαιδευτικού να διαχειρίζεται αποτελεσματικά πολύγλωσσες, πολυπολιτισμικές και διαφορετικών ταχυτήτων τάξεις, υιοθετώντας αποτελεσματικές στρατηγικές διδασκαλίας είναι ο στόχος του επιμορφωτικού σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς, που εμπλέκονται στην εκπαίδευση παιδιών με προσφυγικό ή μεταναστευτικό υπόβαθρο.
Το σεμινάριο ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης και διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ05 και γενικής παιδαγωγικής ευθύνης του 2ου Γυμνασίου, τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων Αστικού Ιστού, τη Unicef και τη Solidarity Now.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, οι ομιλητές όπως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουράκης επιχείρησαν να μεταφέρουν στο κοινό τα λόγια προσφυγόπουλων που έχουν ενταχθεί στις δομές εκπαίδευσης της περιοχής, εκφράζοντας τις αγωνίες, τα όνειρα τους, αλλά και ένα διαρκές «ευχαριστώ» προς την ελληνική κοινωνία, που τους υποδέχθηκε.
Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Κώστα Καμπουράκη, είναι να υποστηρίξει τον εκπαιδευτικό να διαχειρίζεται αποτελεσματικά πολύγλωσσες, πολυπολιτισμικές και διαφορετικών ταχυτήτων τάξεις, υιοθετώντας αποτελεσματικές στρατηγικές διδασκαλίας και ενσωματώνοντας με δημιουργικό τρόπο διαπολιτισμικές – ενδυναμωτικές παιδαγωγικές μεθοδολογίες.
Ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές που έχει υιοθετήσει η χώρα μας καθώς όπως είπε η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση υποδοχής και εκπαίδευσης των παιδιών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ιωαννίνων. Όπως είπε, από την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου δεχόταν μαθητές διαφορετικών εθνικοτήτων υπογραμμίζοντας το ρόλο του σχολείου που γνωρίζει το αντικείμενο της εκπαίδευσης παιδιών διαφορετικών εθνικοτήτων.
Στην ίδια εκδήλωση έγινε και μία αναλυτική παρουσίαση του αριθμού των δομών εκπαίδευσης και του μαθητικού δυναμικού που έχει ενταχθεί στις δομές εκπαίδευσης των Ιωαννίνων.
Την περίοδο 2017-2018 λειτούργησαν δύο ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), με 40 μαθητές και τρεις τάξεις υποδοχής με 26 μαθητές.
Την περίοδο 2018-2019 λειτούργησαν δύο ΔΥΕΠ με 60 μαθητές, στο 2ο και το 5ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, και 15 τάξεις υποδοχής με 162 μαθητές, ενώ για το 2019 – 2020 προβλέπεται συνολικά η λειτουργία 26 τάξεων υποδοχής, με ανώτερο αριθμό 287 μαθητών.

epirusblog.gr
5 of 5
Π.Ε. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Πάνω από 570 παιδιά στο πρόγραμμα εκπαίδευσης για πρόσφυγες
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2724888915773080293
item