Αργυρό μετάλλιο για την περίπολο της 33 ΜΚ στην Cambrian Patrol

Αργυρό μετάλλιο για την περίπολο της 33 ΜΚ στην Cambrian Patrol
Για 2η συνεχή χρονιά η Εθνική Φρουρά συμμετείχε με περίπολο καταδρομών στη Διεθνή Άσκηση “Cambrian Patrol”, η οποία διεξήχθη μεταξύ 11 έως 20 Οκτωβρίου 2019 στην Ουαλία, αποκομίζοντας το αργυρό μετάλλιο.
Η “Cambrian Patrol” είναι άσκηση η οποία είναι σχεδιασμένη να δοκιμάζει όλες τις βασικές στρατιωτικές δεξιότητες του σύγχρονου στρατιώτη, την ικανότητα ηγεσίας, τη συνέργεια και ομαδικότητα, καθώς και τα επίπεδα αντοχής και αποφασιστικότητας. 
Ενδεικτικό του υψηλού βαθμού δυσκολίας είναι ότι το ένα τρίτο των συμμετεχόντων αποτυγχάνει να ολοκληρώσει την άσκηση.
Η άσκηση, η οποία διευθυνόταν και φιλοξενήθηκε από την 160η Ουαλική Ταξιαρχία, παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος αφού στο πλαίσιο της 60ης επετείου διεξαγωγής της συμμετείχαν 120 περίπολοι από 34 χώρες.
Η περίπολος της 33ης Μοίρας Καταδρομών, επάξια εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά κερδίζοντας την ιδιαίτερα τιμητική θέση, προϊόν της σκληρής δουλειάς και της ποιοτικής εκπαίδευσης των Δυνάμεων Καταδρομών.
33 Μοίρα Καταδρομών – Ιστορία
Συγκροτήθηκε στις 30 Απριλίου 1965 στο Πευκόδασος, νοτίως του χωριού Πεδουλάς. Το καλοκαίρι του 1967 μεταστάθμευσε αρχικά στο Πέντε Μίλι Κερύνειας και στη συνέχεια στο Πέλλα Πάις, όπου και παρέμεινε μέχρι την Τούρκικη εισβολή του 1974.
Στις 15 Ιουλίου 1974, δύναμη ενός λόχου της Μοίρας, υπό τον Υπολοχαγό Βασίλειο Ροκκά, που είχε σταλεί από το προηγούμενο Σάββατο στο στρατόπεδο της 31 Μοίρας Καταδρομών, στην Αθαλάσσα, επιτέθηκε παράλληλα με δύο Λόχους Κρούσεως της 31 Μοίρας Καταδρομών, ενάντια στο ΡΙΚ και το αρχηγείο του Εφεδρικού Σώματος.
Στις 20 Ιουλίου, πέντε μέρες αργότερα, η Μοίρα επιχείρησε και κατέλαβε, μέχρι το πρωινό της επόμενης μέρας, τις πρώτες οχυρωματικές γραμμές του Αγίου Ιλαρίωνα. Εκεί έπεσε, μεταξύ άλλων καταδρομέων, ο ηρωικός Διοικητής της Μοίρας Ταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης.
Στις 22 Ιουλίου 1974, η Μοίρα αντεπιτέθηκε για να εξαλείψει το προγεφύρωμα των Τούρκων στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Λεπτομέρειες από το προσωπικό ημερολόγιο του αστυνομικού Πολύδωρα Γεωργιάδη αναφέρουν τα κάτωθι: ‘‘… Ενώ υποχωρούσαμε κατέφθασαν 20 λοκατζήδες. Φορούσαν όλοι κοντά παντελόνια και κρατούσαν τσέχικα όπλα. Ο ένας από αυτούς, ο Αντρέας Μάμα Στυλιανού, ήταν τραυματισμένος. 
Οι λοκατζήδες μας είπαν να υποχωρήσουμε. Αυτοί τράβηξαν εμπρός. Τέτοιο θάρρος δεν είδα ποτέ στη ζωή μου. Οι Τούρκοι εξαπέλυσαν τη στιγμή εκείνη τη δεύτερη επίθεση. Τότε κροτάλισαν τα αυτόματα των λοκατζήδων. Το θέαμα ήταν ανεπανάληπτο. Οι Τούρκοι έπεφταν νεκροί ο ένας μετά τον άλλο. Οι λοκατζήδες πολεμούσαν ως πραγματικοί ήρωες. Κάτω από τις ελιές γέμισε ο τόπος με πτώματα Τούρκων. Η μάχη συνεχίστηκε μέχρι τη νύκτα…’’
Στις 23 Ιουλίου η Μοίρα συγκεντρώθηκε στο στρατόπεδο Τύμπου όπου και ανασυγκροτήθηκε. Το βράδυ στις 10 Αυγούστου, αντικατέστησε την 31 Μοίρα Καταδρομών που βρισκόταν στα Πάναγρα, ενώ τη νύκτα 15 Αυγούστου, τάχθηκε αμυντικά στη διάβαση Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας. 
Το πρωί, στις 16 Αυγούστου, αντικαταστάθηκε από μονάδα πεζικού κι έλαβε αμυντική διάταξη στην περιοχή Μενοίκου. Στις 22 Αυγούστου μεταστάθμευσε στο χωριό Απλίκι και τέλος, στις 24 Σεπτεμβρίου, στο Σταυροβούνι, όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερα.
Υπό την πολεμική σημαία της 33 Μοίρας Καταδρομών έπεσαν ή αγνοούνται 66 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες.
Πηγή: psek.org
epirusblog.gr
5 of 5
Αργυρό μετάλλιο για την περίπολο της 33 ΜΚ στην Cambrian Patrol
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1803258747038442266
item