Ήπειρος: 28 Γυμνάσια και Λύκεια της Ηπείρου υποδέχονται φέτος προσφυγόπουλα!

Ήπειρος: 28 Γυμνάσια και Λύκεια της Ηπείρου υποδέχονται φέτος προσφυγόπουλα!
Σε 304 ανέρχονται τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας που θα λειτουργήσουν ως τάξεις υποδοχής και εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για το σχολικό έτος 2019-2020.
Από αυτά σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, 28 βρίσκονται στην Ήπειρο και είναι τα ακόλουθα: 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, 1ο ημερήσιο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 2ο εσπερινό ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 3ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Ιωαννίνων, 2ο ΓΕΛ Ιωαννίνων Γεώργιος Σταύρου, 5ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 8ο ΓΕΛ Ιωαννίνων, 8ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 9ο ΓΕΛ Καρδαμιτσίων, Γυμνάσιο Δολιανών, ΕΠΑΛ Βροσίνας, Εσπερινό ΓΕΛ Ιωαννίνων, ΓΕΛ Δολιανών, ΓΕΛ Κατσικά- Μαρούλειο ΓΕΛ, ΕΠΑΛ Κόνιτσας, Γυμνάσιο Κόνιτσας, Γυμνάσιο Κατσικά, Γυμνάσιο Περάματος, Γυμνάσιο Ελεούσας, Γυμνάσιο Λογγάδων, 4ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, ΓΕΛ Κόνιτσας, 1ο και 2ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας, 1ο ΓΕΛ Φιλιππιάδας, ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας και Γυμνάσιο Ζαλόγγου.
Η εγκύκλιος
Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο «Οδηγίες και κατευθύνσεις για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (Τ.Υ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2019-2020 σε Δημόσια Γυμνάσια, 
Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας», το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες και αποσκοπεί στην εκπαίδευση και στην ομαλή προσαρμογή των προσφυγοπαίδων. 
Οι εκπαιδευτικοί που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο της Πράξης θα στελεχώσουν τις Τάξεις Υποδοχής με κύριο αντικείμενο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αλλά και τη διδακτική στήριξη σε άλλα αντικείμενα, ώστε να διευκολύνεται η ομαλή προσαρμογή και η παραμονή στο εκπαιδευτικό σύστημα των μαθητών/τριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, των μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και των προσφυγοπαίδων.
Η Μ. Τζούφη…
Στην κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, τονίζοντας πως η μη απόδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού σε βασικά αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία.
Στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στερεί τη δυνατότητα του ιατρικού ελέγχου και των εμβολιασμών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, παραβαίνοντας το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο».
Ειδικότερα, όσον αφορά τους εμβολιασμούς των μαθητών προσφύγων, η Γιαννιώτισσα βουλευτής υπογράμμισε πως οι παγκόσμιες επιδημίες δεν έχουν σύνορα. Κατά αντιστοιχία, σύνορα δεν έχουν και οι θεραπευτικές διαδικασίες και οι εμβολιασμοί. 
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την άποψη των μελών Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής όσον αφορά την παρεμπόδιση της πρόσβασης κοινωνικών ομάδων στις υπηρεσίες υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα. 
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, τόσο η Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν το πρόβλημα και σημείωσαν πως με κάποιο τρόπο οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να είναι ορατοί.
epirusblog.gr
5 of 5
Ήπειρος: 28 Γυμνάσια και Λύκεια της Ηπείρου υποδέχονται φέτος προσφυγόπουλα!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8749592540703842927
item