Ιστορική απόφαση για τη Σομαλία: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους έπειτα από 28 χρόνια Ιστορική απόφαση για τη Σομαλία: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους έπειτα από 28 χρόνια | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Ιστορική απόφαση για τη Σομαλία: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους έπειτα από 28 χρόνια

Ιστορική απόφαση για τη Σομαλία: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους έπειτα από 28 χρόνια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξανανοίγουν την πρεσβεία τους στη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου, 28 χρόνια μετά το κλείσιμό της όταν η χώρα βυθιζόταν στον εμφύλιο πόλεμο, καταδεικνύοντας την αυξημένη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι σε αυτή τη χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής.

Η Ουάσινγκτον έκλεισε την πρεσβεία της εν μέσω του εμφυλίου πολέμου, μετά την πτώση του καθεστώτος του προέδρου Σιάντ Μπαρέ το 1991.

«Σήμερα επαναβεβαιώνουμε τις σχέσεις ανάμεσα στον αμερικανικό και τον σομαλικό λαό και ανάμεσα στα δύο έθνη μας», ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σομαλία Ντόναλντ Γιαμαμότο.

«Είναι μια ιστορική και σημαντική ημέρα που αντανακλά την πρόοδο της Σομαλίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και ένα βήμα προς την εξομάλυνση της διπλωματικής δέσμευσης στο Μογκαντίσου μετά την αναγνώριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Σομαλίας το 2013», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκατέστησαν τον Δεκέμβριο του 2018 «μια μόνιμη διπλωματική παρουσία» στο Μογκαντίσου, καθώς η αμερικανική διπλωματική αποστολή για τη Σομαλία είχε ενταχθεί μέχρι τότε στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ναϊρόμπι, στη γειτονική Κένυα.

Η Σομαλία βυθίστηκε στο χάος το 1991 και βρίσκεται αντιμέτωπη από το 2007 με τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ, που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και εξαπολύουν πολλές επιθέσεις εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων.

Τη Δευτέρα, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα στρατόπεδο που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και σε μια φάλαγγα αυτοκινήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μογκαντίσου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τη μάχη κατά των Σεμπάμπ, που διεξάγει η σομαλική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom), που είναι παρούσα στη χώρα από το 2007.

Τα αμερικανικά πλήγματα στη Σομαλία εντάθηκαν μετά τον Απρίλιο του 2017, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τη νότια Σομαλία «ζώνη ενεργών εχθροπραξιών».
epirusblog.gr
5 of 5
Ιστορική απόφαση για τη Σομαλία: Οι ΗΠΑ επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους έπειτα από 28 χρόνια
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8260138332023395084
Σχόλια
item