Καβάλα: Ο Γιόβιτσα, το παιδί του πολέμου ξαναβρήκε τους «αγγέλους των Χριστουγέννων» του 1995 Καβάλα: Ο Γιόβιτσα, το παιδί του πολέμου ξαναβρήκε τους «αγγέλους των Χριστουγέννων» του 1995 | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Καβάλα: Ο Γιόβιτσα, το παιδί του πολέμου ξαναβρήκε τους «αγγέλους των Χριστουγέννων» του 1995

Καβάλα: Ο Γιόβιτσα, το παιδί του πολέμου ξαναβρήκε τους «αγγέλους των Χριστουγέννων» του 1995
Η συγκίνηση ξεχείλιζε στην επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Γιόβιτσα (Γιόβαν) το παιδί του πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας με την οικογένεια που τον είχε φιλοξενήσει τα Χριστούγεννα του 1995 στο σπίτι της στην Καβάλα.
Ο Γιόβιτσα Σκρμπιτς που το 1995 ήταν πεντέμισι χρονών και είχε χάσει στον πόλεμο τον πατέρα του είχε έρθει στην Ελλάδα στα πλαίσια ενός εκ των πολλών προγραμμάτων φιλοξενίας που οργάνωναν εκείνη την εποχή είτε η τότε Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) είτε μεμονωμένοι δήμοι και φορείς σε μια προσπάθεια να χαρίσουν στιγμές ξενοιασιάς και μνήμες παιδικών χρόνων στα ορφανά του πολέμου. 
Ο Γιόβιτσα από τη Βοσνία είχε μείνει περίπου ένα μήνα στην Παιδόπολη της Καβάλας “Αγιος Λουκάς” και είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι οικογένειας στην πόλη που είχε ένα παιδί περίπου στην ίδια ηλικία με κείνον.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Γιόβιτσα, όπως είπε στο protothema.gr η κυρία Ιβάνα Στανόγεβιτς δημοσιογράφος από τη Σερβία που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, μεγάλωσε σπούδασε και σήμερα είναι δάσκαλος στην γεννέτειρά του, την πόλη Γκράντισκα στη Βοσνία και παράλληλα έχει σπουδάσει παιδοψυχολόγος. 
Οι παιδικές μνήμες που συνδέονταν με χαρά και θαλπωρή ήταν εκείνες που είχε κρατήσει μέσα του από εκείνες τις μέρες στην Καβάλα. 
Γι' αυτόαναζητούσε μέσω ιστοσελίδων που έχουν αυτό τον χαρακτήρα πληροφορίες για την οικογένεια, ζητώντας να επικοινωνήσει μαζί τους. Τελικά, το περασμένο Σάββατο απευθύνθηκε στην ιστοσελίδα Life from Greece που διαχειρίζεται η κ.Στανόγεβιτς. 
Με εφόδιο μια φωτογραφία με εκείνον παιδάκι και μαζί τη γυναίκα που τον είχε φιλοξενήσει ζήτησε βοήθεια για να ξανασυνδεθεί με τις μνήμες του. 
Στην ανάρτησή του στη σελίδα, με την οποία ζήτησε βοήθεια περιέγραψε πως είχε φιλοξενηθεί από ένα ζευγάρι που λέγονταν Γιώργος και Μαρία, ενώ εξήγησε ότι είχε χάσει το φάκελο από το γράμμα που του είχαν στείλει και έτσι δεν θυμόταν πλέον το επώνυμο της οικογένειας. 
Η κυρία Στανόγεβιτς απευθύνθηκε σε τοπική ιστοσελίδα της Καβάλας το kavalawebnews.gr που δημοσίευσε τη φωτογραφία και όσα στοιχεία θυμόταν ο 30χρονος σήμερα παιδοψυχολόγος- δάσκαλος.
Το protothema.gr αναδημοσίευσε την Κυριακή το θέμα με τον τίτλο “Μήπως φιλοξενήσατε εσείς αυτό το παιδί;” που διαβάστηκε πάρα πολύ από τους αναγνώστες του. 
Σήμερα, η δημοσιότητα -και μέσω της τηλεόρασης- είχε αποτέλεσμα, αφού ο Γιόβιτσα αναγνωρίσθηκε από την οικογένεια που τον φιλοξένησε και επικοινώνησαν μεταξύ τους. 
«Ο Γιόβιτσα τους κάλεσε να τους φιλοξενήσει στην πατρίδα του, ανταποδίδοντας τη φιλοξενία τους τότε, και εκείνοι έκαναν το ίδιο», λέει η κ.Στανόγεβιτς. 
«Είναι εντυπωσιακό ότι θυμόταν σχεδόν 25 χρόνια μετά, με κάθε λεπτομέρεια το σπίτι της οικογένειας. Μας το ζωγράφισε», λέει η κυρία Στανόγεβιτς και προσθέτει: «Τόσο πολύ είχε εντυπωθεί στο μυαλό του αυτή η εμπειρία».
epirusblog.gr
5 of 5
Καβάλα: Ο Γιόβιτσα, το παιδί του πολέμου ξαναβρήκε τους «αγγέλους των Χριστουγέννων» του 1995
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3360696114780744295
Σχόλια
item