Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση των 150 εκατ. στην Κασσιόπη Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση των 150 εκατ. στην Κασσιόπη | Epirusblog.gr | Ιωάννινα Ήπειρος Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση των 150 εκατ. στην Κασσιόπη

Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση των 150 εκατ. στην Κασσιόπη
Θέμα χρόνου αποτελεί πλέον η έναρξη των έργων για την υλοποίηση της φιλόδοξης τουριστικής επένδυσης στην Κασσιόπη της βόρειας Κέρκυρας από την NCH Capital, σχεδόν έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης και τρία χρόνια μετά τη μεταβίβασή της στους επενδυτές.
Το πολυτελές τουριστικό χωριό, το οποίο θα αναπτυχθεί στα πρότυπα του Costa Navarino σε τμήμα της έκτασης των 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης της Κέρκυρας, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επενδυτική παρέμβαση στο νησί και μία από τις μεγαλύτερες στη δυτική Ελλάδα τα επόμενα έτη.
Η NCH Capital, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο απόκτησης των σχετικών οικοδομικών αδειών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι λεπτομέρειες του τραπεζικού δανεισμού ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ, για την υλοποίηση του έργου.

Τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι επενδυτές

Οι επενδυτές αντιμετώπισαν και ξεπέρασαν σειρά εμποδίων μέχρι να βάλουν σε τροχιά υλοποίησης το τουριστικό κατάλυμα. Χρειάστηκε να δικαιωθούν δικαστικά σε περίπου 10 υποθέσεις προσφυγών που κατέθεσαν εναντίον τους στο ΣτΕ ομάδες πολιτών της περιοχής, συχνά με την υποστήριξη του δήμου Κέρκυρας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Δύσκολο εγχείρημα αποτέλεσε και η αδειοδοτική διαδικασία, δεδομένου ότι έπρεπε να εκδοθούν δεκάδες άδειες, μεταξύ των οποίων περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές, αποφάσεις για την παραχώρηση του αιγιαλού, αλλά και για το ναυτικό οχυρό που βρίσκεται στην περιοχή.
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, καταλυτικό ρόλο στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης, διαδραμάτισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε συμπεριλάβει το ζήτημα στις προτεραιότητές του. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε το τηλεφώνημα που έκανε ο υπουργός στον προϊστάμενο της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να του ζητήσει να γίνει ταχύτερα αυτοψία από δύτες στη θαλάσσια περιοχή της Κασσιόπης. Ο κ. Γεωργιάδης μάλιστα ζήτησε από τον επικεφαλής της αρχαιολογίας να ολοκληρωθεί η αυτοψία, η οποία είχε οριστεί για τις αρχές Οκτωβρίου, εντός της ημέρας.
Οι λεπτομέρειες της επένδυσης
Στην έκταση των 490 στρεμμάτων αναμένεται να κατασκευαστεί ένα σύνθετο, πολυτελές τουριστικό χωριό με μικτές χρήσεις. Τα σχέδια των επενδυτών προβλέπουν τη δημιουργία τριών οικοδομικών ζωνών, οι οποίες θα καλύψουν περίπου το 8% της συνολικής έκτασης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής είναι χαρακτηρισμένο ως δασικό.
Η επένδυση περιλαμβάνει την κατασκευή ξενοδοχείου 5 αστέρων με 166 κλίνες, δύο ζώνες με 11 διαφορετικούς τύπους πολυτελών κατοικιών και μαρίνα 60 θέσεων. Συνολικά θα χτιστούν 40 βίλες με έκταση από 250 έως 700 τμ, για τις οποίες έχει ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κατασκευή των πολυτελών κατοικιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία με τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία έναρξης των έργων, ενώ η τιμή των πιο ακριβών θα ανέλθει σε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. 
Προτεραιότητα θα δοθεί στην ανέγερση του ξενοδοχείου, το οποίο θα λειτουργήσει σε περίπου δύο χρόνια, υπό τις οδηγίες αναγνωρισμένου διεθνούς brand με γνώση της ελληνικής αγοράς.
Στο στάδιο κατασκευής αναμένεται να δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα διπλασιαστούν στη φάση λειτουργίας. 
Ένας από τους βασικούς στόχους των επενδυτών είναι η ανάδειξη του φυσικού κάλλους και του δάσους της περιοχής. Για το λόγο αυτό, θα κατασκευαστούν μονοπάτια στη δασική έκταση και αντιπυρικές ζώνες.
Η NCH Capital διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων με έμφαση στην αγορά ακινήτων και την πρωτογενή παραγωγή και λειτουργεί 21 επενδυτικά κεφάλαια. Η εταιρεία από την ίδρυσή της το 1993 έχει συμβάλει στην ανάπτυξη υποδομών που καταλαμβάνουν συνολική έκταση 28 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων. 
Έχει επίσης υλοποιήσει παρόμοιες τουριστικές επενδύσεις με εκείνη που θα γίνει στην Κέρκυρα, στην Κύπρο, το Μαυροβούνιο και την Κροατία.
epirusblog.gr
5 of 5
Αντίστροφη μέτρηση για την επένδυση των 150 εκατ. στην Κασσιόπη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 579142062335082533
Σχόλια
item